Risto i Beta VukanovićFoto: Galerija FLU/Promo

Izložba slika i crteža Milana Kacevskog, laureata Velike nagrade Risto i Beta Vukanović, biće otvorena 8. maja u Galeriji FLU.

Velika nagrada Risto i Beta Vukanović ustanovljena je dopisom slikarke Bete Vukanović 25. septembra 1965. godine tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U početku bila je novčana nagrada, a laureati bi putovali u inostranstvo, kako bi se upoznali s radovima velikih, starih majstora u evropskim muzejima. Ali, od 2003. nagrada Velika Beta više nije isključivo novčana, već je dobitnicima počela da se dodeljuje povelja i organizuje samostalna izložba u Galeriji FLU, piše nova.rs.

Velika nagrada Risto i Beta Vukanović ustanovljena je dopisom slikarke Bete Vukanović 25. septembra 1965. godine tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U početku bila je novčana nagrada, a laureati bi putovali u inostranstvo, kako bi se upoznali s radovima velikih, starih majstora u evropskim muzejima. Ali, od 2003. nagrada Velika Beta više nije isključivo novčana, već je dobitnicima počela da se dodeljuje povelja i organizuje samostalna izložba u Galeriji FLU.

Risto i Beta Vukanović
Foto: Galerija FLU/Promo

Kacevski izvodi slike u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu, a dela su većih formata, i veličinom kao da obuhvataju posmatrača i uvlače ga u sebe, u svet tame, samoće i introspekcije.

Ne samo na slikama, već i crtežima, umetnik, po sudu Olivere Erić, kustosa-dokumentariste FLU, prikazuje šumske pejzaže. Jedina razlika jeste što na crtežima stavlja veći akcenat na svetlost i tamu, koja dopire do prvog plana, do pozicije stvaraoca/posmatrača, i iz mraka gleda u svetlost. Kacevski za stvaranje crteža upotrebljava ugalj, i u kombinaciji s površinom papira, koji je prirodno požuteo od višedecenijskog stajanja, daje još jednu tajanstvenu notu radovima koji prikazuju prirodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari