Uroš Đurić: Autonomizam sada i ovde 1Foto: Galerija FLU Promo

Povodom Dana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (osnovan 31. marta 1937. godine), slikar, glumac i DJ Uroš Đurić će od 1. aprila u renoviranoj Galeriji FLU (Knez Mihailova 53) predstaviti radove iz najnovije produkcije

Povod njegove izložbe je trideset godina od Manifesta autonomizma, koji su kao studenti FLU Uroš Đurić i Stevan Markuš pokrenuli 1989. godine, a napisali na njegovu petogodišnjicu 1994. godine.

„Upravo tu sintagmu, ’sada i ovde’, Uroš Đurić je preuzeo iz naslova teksta Đorđa Jovanovića objavljenog u prvom broju časopisa Nadrealizam danas i ovde objavljenog u Beogradu 1931. godine” piše Stevan Vuković.

On naglašava da je nadrealizam, kao idejno ishodište Đurićevog i Markuševog autonomizma, ukorenjen u „revoltu, nepristajanju i nepomirenosti, ali prvenstveno odbijanju postojanja bilo kakve idealnosti, koja bi se kao ’treba’ suprotstavila onom ’jeste’ neke stvarnosti”.

Izložba „Autonomizam sada i ovde” prilika je da se preispita aktuelnost teorijskih postavki Manifesta autonomizma, odnosno neprekinutost i istrajnost Đurićevog pristupa umetnosti kroz seriju novih slika, ali i serijal grafičkih radova nastao u saradnji sa AKC Matrijaršija posebno za ovu priliku.

Paralelno sa tim, intelektualni napor izložbe „Autonomizam sada i ovde” uobličava Đurićevo idejno i intelektualno promišljanje razlika u kontekstu i u ličnom razumevanju proteklih trideset godina, dok promišljajući društvene okolnosti ovog perioda Đurić pravi iskorak u opštoj društveno dezorijentisanoj atmosferi.

Uroš Đurić će tokom trajanja izložbe održati stručna vođenja u samom izlagačkom prostoru, ali i u prostoru nekadašnjeg legendarnog kluba Akademija koji se nalazio u podrumu zgrade FLU (Rajićeva 10), u kom je bio angažovan 1992/93 kao DJ.

Izložbu će pratiti katalog u formi časopisa Autonomizam sada i ovde.

Uroš Đurić: Autonomizam sada i ovde 2
Foto; Galerija FLU Promo

 O umetniku:

Uroš Đurić (1964, Beograd) studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu (1984–87) i Slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao (1992) i magistrirao (1998). Aktivno izlaže od 1989. godine. Tokom godina radovi su mu predstavljeni u nekim od najeminentnijih institucija visoke umetnosti u Evropi, kao što su Jeu de Paume u Parizu, Kunsthale Fridericianum u Kaselu, bečkoj Secesiji, ali i u S.A.D. Dela su mu zastupljena u kolekcijama Ludvig muzeja u Beču, Albertina u Beču, EVN u Marija-Encersdorfu, Antoana de Galbera u Parizu, Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor Beograd, muzeja Zepter i Muzeja grada u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i u mnogim privatnim kolekcijama širom Evrope.
Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1999. godine organizuje gostovanja i koprodukcije stranih umetnika u našoj sredini.
Nastupao u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala, uključujući i ulogu anđela u filmu Mi nismo anđeli Srđana Dragojevića.
Od 1992. do 2010. radio je kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92.
Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari