Nikola Selaković: Srbija i Kina imaju sjajnu priliku da dodatno ojačaju kulturnu saradnju 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija i Kina, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, imaju sjajnu priliku da dodatno ojačaju domen kulturne saradnje.

Selaković je na promociji kulturne razmene Srbije i Kine na temu „Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju“, koju je organizovala Kineska medijska grupa, najavio potpisivanje Pisma o namerama Ministarstva kulture Republike Srbije i Kineske medijske grupe, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Selaković je ocenio da će dolazak kineskog predsednika Sija Đinpinga u Srbiju dati još jedan izvanredan podsticaj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji dve zemlje i „čeličnom“ prijateljstvu.

Ministar je pozdravio saradnju nacionalnih medija, premijeru serije „Drevne kineske mudrosti“, pokretanje zajedničkog snimanja dokumentarnih filmova i druge aktivnosti u ovom okviru i ukazao da to najbolje svedoči o raznolikosti i ogromnom potencijalu saradnje.

Selaković je naglasio da je prošli vek prošao u znaku gesla „medij je poruka“, što znači da mediji postaju ključni i nezaobilazni deo globalizovanog života, mašina koja stvara poruku koju prenosi.

Ukazao je na to da u se 21. veku realizuje borba za mediji budu oplemenjeni i pretvoreni u glasnik vrednosti kao što su solidarnost i humanost.

„Negujući medije kao javno dobro, mi znamo da je u njihovom jezgru kultura, kao moć kreativnosti i inspiracije, uslov da oni deluju na dobrobit čovečanstva. Posmatrajući širu sliku, moramo da održimo fokus na najvažnijim vrednostima“, poručio je Selaković, koji je ranije danas preuzeo dužnost od dosadašnje ministarke Maje Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari