Izložba radova na meksičkom papirus „Amate iz Ksalitle” u zgradi starog Suda u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: Grad Kragujevac

 

U okviru kulturne saradnje Ambasade Meksika u Srbiji i Grada Kragujevca, sinoć je u zadnju starog Suda (zgrada Okružnog načelstva) otvorena izložba „Amate iz Ksalitle”.

Postavku čini kolekcija od 28 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na posebnom meksičkom papirusu – amate. One su deo umetničke zbirke Ambasade Meksika u Srbiji.

U prisustvu gradonačelnika Kragujevca, Nikole Dašića izložbu je otvorio Karlos Feliks, ambasador Meksika i ovom prilikom najavio početak procesa pobratimljenja Grada Kragujevca sa meksičkim gradom Gvanahuato.

Slike izložene u starom kragujevačkom sudu nastale su tako što su meksički umetnici dolazili do papirusa – amate guleći koru od drveta, jer papir nije postojao. Samim tim, svaka od ovih slika je autentična na svoj način.

Ove amate poslužile su za opisivanje istorije u to doba u Meksiku. Ovaj način slikanja se nikada nije izgubio, tako da i današnji umetnici u Meksiku rade na ovakvoj vrsti papira, ističu organizatori izložbe.

Sve ove slike imaju i neku vrstu povezanosti sa naivnim slikarstvom u Srbiji.

– Ovo je još jedan korak bliže na polju kulturne saradnje sa gradom Kragujevcom, a u procesu je pobratimljenje Grada Kragujevca sa meksičkim gradom Gvanahuato, kazao je ambasador Meksika.

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić istakao je da je Kragujevac ovakvu inicijativu rado prihvatio i da je reč o gradu koji ima mnogo sličnosti sa Kragujevcom, po broju stanovnika, po tome što je univerzitetski centar, centar automobilske industrije, festivalski grad.

– Večerašnja izložba koja je u Kragujevac prenela duh Meksika, koloritnost, korak je bliže u kulturnoj saradnji ali i najava proširenja saradnje i budućih kontakata i razmena, najavio je on.

Organizatori, grad Kragujevac i ambasada Meksika, žele da izložbom učvrste odnose dve nacije, približe duh Meksika i prikažu jedinstvenu umetnost jednog podneblja.

Papir je tokom istorije bio od velikog značaja za najrazličitije kulture. Narodi na području meksičke visoravni su sušili papir dobijen iz stabala fikusa i nazvali ga „amate” papir.

Zahvaljujući Otomima iz San Pablito Pauatlana, urođeničkog seoceta, zanatska izrada ovog papirusa je preživela do današnjih dana.

Danas, proizvodnja amatea je usmerena ka zadovoljavanju potreba narodnih slikara iz Gerera. Umetnici stvaraju izvanredna dela puna kolorita i lepote, prikazujući, pritom, životinje i biljke, ali i prikaze svakodnevnih aktivnosti stanovnika.

Umetnost na papiru „Zahvaljujući Otomima iz San Pablito Pauatlana, urođeničkog seoceta, zanatska izrada ovog papirusa je preživela do današnjih dana.

Tradicionalno, ovaj papir se koristio za rituale posvećene ozdravljenju ili za prizivanje obilnih kiša i dobre žetve. Danas, proizvodnja amatea je usmerena ka zadovoljavanju potreba narodnih slikara iz Gerera.

Umetnici stvaraju izvanredna dela puna kolorita i lepote, prikazujući, pritom, životinje i biljke, ali i prikaze svakodnevnih aktivnosti stanovnika.

Umetnost na papiru „Amate iz Ksalitle” govori o narodu bogate istorije i tradicije, podvlačeći društvene, ekonomske i religiozne događaje kao važne segmente svakog naroda.

Izložbenu postavku u zadnju starog kragujevačkog Suda o istoriji, tradiciji, prirodi, društvenom životu Meksikanaca iz Ksalitle na slikama intezivnih boja Kragujevčani će moći da pogledaju do 28. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari