Izložba “Rečnik tehnologije i današnje vreme” 1

Izložba „Hermetika Rečnika tehnologije i zastarela modernost utopije Jugoslavije“ biće otvorena u utorak u 18 časova u galeriji PROZOR (Ulica Koče Popovića 9) i trajaće do 26. januara.

Izložba je posvećena nedavno ponovo otkrivenom Rečniku tehnologije kao suštinskom stvaralačkom obeležju tranzicionog perioda 1979–1982. Rečnik tehnologije objavljen maja 1981. okrenut je razmatranju globalne tehnološke civilizacije, kao i utopijskog karaktera Jugoslavije

U celini je ispisan rukom, a njegovi autori bili su nepoznati. U januaru 1982. tajna radna grupa iznela je na političkim forumima optužbe protiv Rečnika tehnologije koje su dovele do ostrašćenih medijskih napada i ostrakizma Rečnika koji je od tada do danas kažnjen zabranom sećanja i uvijen u veo zaborava.

Rečnika tehnologije kao skriveno jezgro jugoslovenske utopije, koji je kroz kritiku tehnologije privida, spojio je premodernu i postmodernu kulturu. Iz njega je danas proizašao pravilni Heptadekagon kao simbol novog akademskog standarda. NJegov cilj je podizanje svesti o preuzimanju vlasti veštačke inteligencije i virtuelnog sveta nad životom.

Izložba je rezultat je autorskoga rada kolektiva Heptadekagon koga čine: Aleksandar Petrović, Aleksandra P. Stevanović, Dimitrije Vujadinović, Dejan Vukelić, Dragan Bulatović, Milan Popadić.

Na izložbi će uz stranice Rečnika tehnologije biti predstavljene i multimedijske i multigeneracijske reakcije na njegov nastanak i nestanak, kao i raznovrstan tribinski program, premijere dokumentarnih emisija, autorska vođenja i radionice.

Izložbu otvara dr Tatjana Paunesku profesor na Univerzitetu Nortvest iz Čikaga, a počinje koncertom na čembalu Svetlane Stojanović Kutlača pod nazivom Heptadekagon – Rečnik tehnologije od Pitagore do Baha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.