Izložba „Unutrašnje dileme” Marine Kostić SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo

 

U utorak, 6. februara u Galeriji Studentskog kulturrnog centra Kragujevac u 20 sati otvara se izložba „Unutrašnje dileme” autorke Marine Kostić. Izložbu će otvoriti Daliborka Đurić, magistar umetnosti tapiserije i vizuelna umetnica.

Na izložbi Unutrašnje dileme predstavljeni su crteži i tekstilne instalacije iz serije „Disappearing into motherhood”.

– Radovi su nastali tokom proteklih nekoliko godina, paralelno sa pandemijom covid19 i odraz su značajnog perioda u mom životu. Oni predstavljaju vizuelni dnevnik, intimne zabeleške, sagledavaju jedan od najsloženijih međuljudskih odnosa, odnos majke i deteta.
Iako često definišemo majčinstvo kao nešto što postoji u privatnom, ličnom svetu, smatram da je majčinstvo takođe neodvojivo od javnog zivota, kaže autorka Marina Kostić, po kojoj je ova serija radova njen pokušaj da pomiri tenziju koja postoji između dve vitalne uloge, majke i umetnice i premosti jaz između kreativnih težnji i fizičke stvarnosti.

Na crtežima i tekstiima nalaze se ženske figure bez lica koje pričaju priču pokretima, egzistiraju u međusobnim dijalozima i stvaraju duhovite, emotivne i napete odnose.

– Linijom koja postaje nit u prostoru, izlazim iz okvira crteža. Želim da istaknem važnost tekstila kao primarnog medija i pored niti kojima gradim crtež, koristim tekstil, odnosno odeću i njene delove tretiram kao površinu. Tekstile koje koristim, svojim dezenima podsećaju me na detinjstvo na moj odnos sa majkom, neki od njih potiču iz tog perioda. U tom smislu tekstil predstavlja sentiment koji povezuje lično i umetničko, prošlo i sadašnje, ističe umetnica.

Marina Kostić (38) završila je osnovne i master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2013. godine, odsek dizajn tekstila.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi, kolonija, radionica u zemlji i nekoliko u inostranstvu. Od nagarad izdvaja plakete ULUPUDS-a, čiji je član od 2015. godine.

Godine 2017 stekla je stručno zvanje konzervator i bila saradnik na projektima konzervacije tekstila u Muzeju primenjene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu.

Njen umetnički opus obuhvata produkciju radova iz oblasti savremene tekstilne umetnosti. Živi i radi u Beogradu.

Izložba je otvorena od 26. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari