Izložba „Najbolja slika” Jelene Mijić u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac

 

Večeras, u 20 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra biće otvorena izložba „Najbolja slika” autorke Jelene Mijić. Izložbu će otvoriti Nebojša Milikić.

„Teza je da ovaj rad Jelene Mijić može da funkcioniše kao zakasneli alarm protiv ishoda dezartikulacije. Alarm koji se neplanirano uključio na nekom otpadu auto-istorizacije i uporno doziva. Motiv na platnima kao da liči, ovako u magnovenju (kad nas prođe čuđenje zašto bi uopšte neko ovakav bez-prizor slikao i slikao i slikao), na prednja vrata fiće. Moglo bi da prođe, ali šta god da je, je li ovde poenta u striktno „netehničkom”, šematizovanom umnožavanju umetničkog rada, za razliku od onog tehničko-reproduktivnog koji secira legendarni esej V. Benjamina? Kakvo je značenje tog autorskog gesta, te stvaralački i gledalački naporne serije gestova, značenje u epohi povlačenja, pada proizvodnog „autorstva” u polju tehničke/fabričke serijske produkcije?, napisao je, između ostalog, u svom tekstu za katolog izložbe „Đ. ISTORIJE” Nebojša Milikić.

Po njegovim rečima: „Epohi ekstrakcije to jest otmice koliko-toliko visokotehnoloških proizvoda, i pretpostavljeno visokoprofitabilne proizvodnje, iz režima periferije? Da li je ovo nagoveštaj da cena rada može toliko pasti u širenju zone hipereksploatacije, da se više isplati ručno nego mašinski umnožavati čak i jedan neugled (non-glimpse) sa automobilskog otpada?”

Izložba „Najbolja slika” biće otvorena u Kontakt galeriji SKC-a do 27. novembra.

Jelena Mijić (44) je multimedijalna umetnica i kulturna radnica koja živi i radi u Beogradu i Bukovcu (Novi Sad).

Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi i izlagala na nekolicini grupnih u zemlji i inostranstvu.

Članica je umetničkog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2013. godine deo je organizacionog tima MultiMadeira internacionalnog rezidencijalnog programa, koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeiri.

Bila je deo tima koji je 2016. godine osnovao Ostavinsku galeriji koja je deo nezavisnog kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka. Od 2017. do 2022. godine bila je deo uredničke redakcije radio emisije Sceniranje, koja se bavi umetničkom i kulturnom scenom u Srbiji.

Dobitnica je nagrade „Dimitrije Bašićević Mangelos” koja se dodeljuje mladim vizuelnim umetnicima za 2017. godinu.

Alumnistkinja je RU unlimited u Njujorku, kao i Sound development city umetničke ekspedicije. Saradnica na istraživačkom projektu REKS PREPA(R)KING (25 godina KC Reks). Saradnica je Remont NUA od 2020. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari