Izvođenje predstave "Balava" u Aranđelovcu otkazano zbog uslova za igranje 1Foto: Hartefakt fond

Izvođenje „Balave“ u Aranđelovcu otkazano je odlukom produkcije, dva sata pre početka predstave, jer domaćini nisu obezbedili minimum uslova za igranje predstave.

Apsolutno je netačno da je glumica Mirjana Karanović otkazala igranje, a još manje je tačno da je reč o „hirovitom“ činu, ili da se nekome nije dopao Aranđelovac ili konkretna manifestacija „Mermer i zvuci“, ili sam aranđelovački park.

„Do poslednjeg trenutka, uprkos svemu, pokušavali smo da obezbedimo minimum uslova, ličnim angažmanom naše organizatorke. Kada je postupanje predstavnika domaćina jasno ukazalo da se problem neće rešiti bili smo prinuđeni da otkažemo igranje. Tek posle odluke produkcije, koja ima potpunu odgovornost prema svim glumcima i saradnicima koji realizuju program, ekipa naše predstave napustila je Aranđelovac“, navodi se u saopštenju Hartefakta.

Prema prethodnim dogovorima, uobičajenom profesionalnom praksom i preciznim instrukcijama od članova ekipe zaduženih za organizaciju događaja Hartefakt je dogovarao sve tehničke uslove.

Na licu mesta, prilikom montaže predstave utvrđeno je da domaćin Centar za kulturu Aranđelovac nije obezbedio rasvetu, nije bilo mogućnosti da se postavi svetlo za predstavu, a i sama predstavnica domaćina ostavila je našu organizatorku da sama rešava tehničke i organizacione probleme.

Organizacije Hartefakt navodi da se vrhunac neprofesionalnog i nesposobnog ponašanja ogledao u nizu pretnji, opravdanja i napada na članove njihovog tima. Uz to, prilikom dolaska glumačkog dela ekipe nije bilo nikoga od organizatora, ni najmanjeg gesta koji bi ukazivao na pokušaj rešavanja problema.

„‘Balava’ je vrlo specifična predstava koja ima mali, ali veoma precizni tehnički okvir za igranje i bez rasvete nije moguće izvesti igranje ove predstave. Kao i prošle godine na manifestaciju ‘Mermer i zvuci’ i u Aranđelovac došli smo sa velikom
radošću zbog svih prethodnih iskustava i velikog interesovanja publike, ali je bahato, neprofesionalno i neodgovorno ponašanje domaćina sprečilo igranje predstave. Pozivamo direktora Centra za kulturu Aranđelovac da uputi izvinjenje zbog netačnih i krajnje zlonamernih javnih reakcija. Ovakav odnos prema vrhunskim umetnicima neće obezbediti
kvalitetniji kulturni život, već samo estradizovati i udaljiti našu publiku od kvalitetnih sadržaja“, dodaje se u saopštenju Hartefakt.

Reakcija organizatora i medijska hajka na Mirjanu Karanović, je u najmanju ruku sraman čin, kojim se prikriva sopstvena nespremnost da se ispune minimalni dogovoreni tehnički uslovi i na taj način omogući izvođenje predstave. Zaista osuđujemo ovakvo ponašanje i molimo medije da ne učestvuju u ovakvom vidu kampanje koja nema nikave veze sa onim što se u Aranđelovcu zaista desilo, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari