muzej africke umetnostiFoto: promo

 

Muzej afričke umetnosti u Beogradu (MAU) pripremio je tokom januara bogat program za sve svoje posetioce.

Muzej će tokom praznika biti otvoren svakog dana od 10 do 18 časova (samo za individualne posete, bez organizovanih programa).

Tokom zimskog raspusta MAU organizuje besplatan program za srednjoškolce pod nazivom „Boje Afrike – kreativne radionice i izložba radova“.

Srednjoškolci se mogu opredeliti za jednu od dve tematske radionice koje će biti realizovane u terminima od 8. do 12. januara (radionice keramike) i od 15. do 19. januara (radionice grafike).

Završni deo programa održaće se 20. januara kada će polaznici obe grupe, uz pomoć kustosa, kreirati izložbu svojih radova.

Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspšenije radove održaće se 21. januara u 14 časova.

Prijavljivanje je obavezno, slanjem prijave na mejl [email protected] sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i izabrana grupa (od 8. do 12. januara ili od 15. do 19. januara).

Januar u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu 1
Foto: Promo

I u 2024. godini Muzej nastavlja sa programima projekta „MAU za sve, svi u MAU“, kojim se podstiče integracija i aktivno učešće starijih osoba u programima.

Svakog prvog četvrtka u mesecu u terminu 10-12 časova, kustosi Muzeja će kroz raznovrsne programe približiti stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem glavnom gradu.

Program za starije osobe (55+) je besplatan, a već u četvrtak, 4. januara od 10 do 12 časova je na programu „Afrička posuda“.

Uvodnu prezentaciju o keramici zapadne Afrike prati radionica izrade posuda od gline.

Još jedan program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom januara, na programu su stručna vođenja za odrasle kroz taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti“ i kreativna radionica „Kakva je to riba dvodihalica?“.

Januar u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu 2
Foto: Promo

Podsećamo, kustoskinje Muzeja, Ana Knežević i Emilia Epštajn, deo su jednog od tri odabrana međunarodna tima jubilarnog 60. izdanja Oktobarskog salona.

Oktobarski salon će se održati od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a realizovaće ga tri međunarodna kustoska tima.

Uz više beogradskih lokacija, jedan od izložbenih prostora biće i Muzej afričke umetnosti.

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.

Za više informacija i prijave na radionice (prijave su obavezne) posetite sajt: https://www.mau.rs/cp/.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari