"Jedna nit" o ženskoj samostalnosti 1

U knjižari – kafeteriji „Bukmarker“ u beogradskom SKC-u za večeras najavljen je 60. Lagunin književni klub, na kome će se razgovarati o poslednjem romanu jednog od najprodavanijim savremenih svetskih pisaca bestselera Trejsi Ševalije.

Reč je o knjizi „Jedna nit“ koju je Laguna među među prvima u svetu prevela i objavila septembra 2019. takoreći istovremeno kad se knjiga pojavila u Velikoj Britaniji i SAD, dok bi u prevodima na druge evropske jezike trebalo da bude objavljena tokom ove godine.

O poslednjem romanu Trejsi Ševalje govoriće njegov prevodilac sa engleskog na srpski jezik Nenad Dropulić i novinar Milica Laufer.

Socijalne, ekonomske, porodične i mnoge druge naizgled manje vidljive posledice Prvog svetskog rata, koje su u dobroj meri u Velikoj Britaniji, kao i u drugim delovima Evrope, nosile mlade žene, suočene i sa problemom manjka muškaraca za bračne veze, neke su od suštinskih tema romana „Jedna nit“.

Glavna junakinja knjige Vajolet Spidvel, pripadnica te generacije „prekobrojnih žena“, u ratu je ostala bez starijeg brata i verenika, što je primorava da menja životne planove, a i samu sebe.

Trejsi Ševalje svojim prepoznatljivim detaljnim „rukopisom“ uranja u svet međuratne Engleske 20. veka oslikavajući položaj neudatih mladih žena bez velike šanse za promenu bračnog statusa.

Ona piše o društvenim pravilima i predrasudama tadašnjeg vremena, mogućnostima ekonomskog osamostaljivanja i rada žena, porodičnim odnosima i lomovima, ličnoj usamljenosti, potrebom da se bude koristan i ostavi nešto trajno iza sebe, potragom za društvom, a ne samo „muškarcima uz šeri“, kako je to povremeno praktikovala glavna junakinja, oslobađajući se u potaji bar na kratko od stega nametnutih normi ponašanja.

Zamajac priči daje preseljenje Vajolet Spidvel u Vinčester i njen ulazak u Društvo vezilja svetski čuvene istoimene engleske katedrale.

Svi romani Trejsi Ševalije zapravo su duboko istraživanje prošlosti, uglavnom engleske, francuske i američke.

Stvaralačku krizu sa kojom se suočila posle planetarnog uspeha „Devojke sa bisernom minđušom“ kaže da je prevazišla zahvaljujući romanu svoje američke koleginice Barbare Kingsolver „Biblija otrovne masline“.

Ovaj savremeni klasik pomogao joj je da istraje u fascinaciji umetnošću i istorijom, kao i naukom u svojim delima.

Trejsi Ševalije živi sa porodicom u Londonu.

Spada u pisce koji preko svog zvaničnog sajta uredno obaveštava publiku šta trenutno čita.

Tokom januara, između ostalog, bavila se pričama DŽudit Makrel „Nezavršena palata – Život, ljubav i umetnost u Veneciji“.

Trejsi Ševalije i Toni Parson u Srbiji početkom marta

Kako Danas saznaje, dvoje britanskih autora bestselera Trejsi Ševalije i Toni Parson početkom marta biće ekskluzivni gosti Novosadskog sajma knjiga, koji će se održati od 3. do 9. marta.

Trejsi Šavalije će 5. marta gostovati u Laguninom književnom klubu plus, u knjižari-kafeu u SKC-u, a dan kasnije na Novosadskom sajmu knjiga.

Parson je svetski poznat po knjigama sa porodičnom tematikom „Čovek i dečak“, „Čovek i žena“, „Za moju malu“, „LJudi i dečaci“, „Odlasci“, „Naše nezeboravne priče“.

Izdavač njihovih knjiga u Srbiji je Laguna, a svojevremeno objavljivanje prevoda „Devojke sa bisernom minđušom“ Trejsi Šavalije 2002. bilo je i neka vrsta prekretnice i u izdavačkoj politici ove kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari