Jedna švedska letnja noć Andreja Tarkovskog 1Foto: Soren Vilks

Kraljevsko dramsko pozorište „Dramaten“ iz Stokholma gostuje večeras (subota) od 19.30 na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta sa predstavom „Jedna švedska letnja noć“, po tekstu Erlanda Jozefsona i u režiji Eirika Stuba.

Jozefson se u ovom intrigantnom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog „Žrtva“, na ostrvu Gotland 1985. godine, gde na nežan i duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. Dok glumačka i autorska ekipa jedne letnje noći nestrpljivo iščekuje taj susret, njihovo viđenje drame, života, jezika i umetnosti biva dovedeno u pitanje…

Uloge tumače Erik En (Rus), Nina Feks (Tumač), Torkel Peteršon (Viktor), Lena Endre (Loti), Maria Saloma (Organizatorka) i Tomas Hanson (Ja).

U autorskoj ekipi predstave su Erlend Birkeland (scenograf i kostimograf), Elen Ruge (dizajn svetla), Bjorn Lonrus (dizajn zvuka), Ani Todne i Emi Stal (video dizajn) i Evamarija Holm (perika, maska). Komad je na srpski jezik prevela dramaturg Vesna Stanišić.

Predstavu prati izložba video-materijala sa originalnim fotografijama sa snimanja filma „Žrtva“ Andreja Tarkovskog u kome jednu od uloga igra Erland Jozefson.

Gostovanje čuvenog švedskog teatra u Narodnom pozorištu, četvrto po redu, realizuje se na osnovu dugogodišnje umetničke saradnje dve kuće. Ugovor je potpisan 2004. godine, a već 3. i 4. juna iste godine „Dramaten“ je gostovao sa Strindbergovom dramom „Igra vatrom“, u režiji Stafana Valdermara Holma.

U međuvremenu, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nastupili su još dva puta; u junu 2006. sa Šekspirovim „Magbetom“ i tri godine kasnije sa još jednim njegovim klasikom – „Hamletom“, oba u režiji Holma. Narodno pozorište gostovalo je u Stokholmu sa Nušićevom „Gospođom ministarkom“ u režiji Jagoša Markovića (2006) i Sofoklovom dramom „Car Edip“ u režiji Vide Ognjenović (2008).

Preuzeto sa sajta Narodnog pozorišta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari