Jedno putovanje 1Foto: Stanislav Milojković

Zemlja počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga Maroko na svojoj drugoj tribini podario je publici susret sa pesnikinjom Safae Sižilmasi Idrisi.

Ona se početkom ove godine, posle poduže pauze, vratila na literarnu scenu zbirkom pesama Moj život, jedno putovanje, koje je sama čitala uz zvuke uda – tradicionalnog instrumenta sa Bliskog Istoka, na kome svirao Nenad Vještica Kan. NJenoj pesničkoj šetnji gradovima širom sveta – od Turske do NJujorka – u kojima bilo da je tražila ritam svakodnevnog života ili duhovne uzore, čitanje na francuskom jeziku dodaje setu mokrih pločnika Pariza iz Preverovih stihova, što je uz melodije Bliskog istoka učinilo da slušaoci izađu očarani iz sale Borislav Pekić.

Safae Sižilmasi Idrisi rođena je u Rabatu, a odrasla u Briselu. Studije informatike, kulture i medija završila je u Rabatu i Bristolu, u Velikoj Britaniji. Radila je za marokanske države agencije i ministarstva, a njena prva zbirka Mediteran objavljena 2002. u Francuskoj, iz francuskih proširila se i na poetske krugove Maroka, Velike Britanije i Mađarske. Čest je član marokanskih diplomatskih misija. Poslednju zbirku pesama Moj život, jedno putovanje, objavljenu u Francuskoj, pre gostovanja u Beogradu predstavila je na Sajmu knjiga i izdavača u Kazablanki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari