Jelisaveti Seki Sablić statua "Milivoje Živanović" 1Foto: FoNet/TV

Jelisaveta Sablić je laureatkinja 24. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ za tumačenje lika Bogdanke u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Vrat od stakla“, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića, održanih u Požarevcu u počast bardu srpskog glumišta rođenog u ovom gradu, pa je popularnoj Seki pripala statueta slavnog glumca.

Tanja Bošković, predsednica stručnog žirija, u obrazloženju nagrade ističe da je Seka Sablić svojim raskošnim talentom i evidentnim ogromnim pregnućem iznedrila ulogu koja je dragoceni gradivni element onog najboljeg u savremenom pozorišnom stvaralaštvu, a time i u kulturi.

– Vrlo sofisticirano, slojevito, temeljno i vulkanski kreirala je Seka Bogdanku, duhovitu, resku i naoko neustrašivu. Svakim gestom ove vanredne glumačke kreacije Seke Sablić, između ostalog, snažno pulsira raspetost čoveka na istorijskoj vetrometini i nekad i sad, a strah me je reći, i u budućnosti. U zanosnoj pozorišnoj igri uz izvanredne kolege, to treba istaći, Seka Sablić je svojom Bogdankom, još jednim biserom u svojoj, kvantitetom i kvalitetom raskošnoj karijeri, iznedrila DNK naših života, naših sudbina, našeg vremena, i iznova otvara pitanje kakvi su to sistemi zaključno sa ovim današnjim, i kojima se kao veliki greh ispostavlja malo žudnje za životom, rekla je Tanja Bošković.

Nakon nagrade, laureat 24. glumačkih svečanosti Seka Sablić kaže da je na poseban način zavolela lik Bogdanke za koji je dobila ovu nagradu.

– Svega ovog ne bi bilo da nije Biljane Srbljanović, koja je napisala tekst, a koji toliko liči na naše živote, koji je ipak pozorište i da u njoj nisu glumci najbolji od najboljih. Najveće hvala publici koja dolazi u pozorište, koja aplaudira, jer je to za nas najveći poklon i najveća nagrada, rekla je Sablić.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić uručio je statuetu sa likom Milivoja Živanovića, novčanu nagradu Komercijalne banke uručila je Danijela Kostić Todić, a potom je usledila i primopredaja simboličnog ključa grada, koji je tokom trajanja festivala bio u rukama predsednice stručnog žirija Tanje Bošković.

U Sekinu čast, poslednje večeri, nacionalnog festivala posvećenog „njegovom veličanstvu glumcu“, 24. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, „Atelje 212“ izveo je predstavu „Noćna straža“, rađenu po tekstu Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Monografija posvećena Glogovcu

U okviru Glumačkih svečanosti u Centru za kulturu predstavljena je i monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tatjane NJežić. Ona je na stranicama ove monografije uspela da dočara životni i umetnički portret velikog glumca. Veliki doprinos knjizi dali su Nebojšine kolege i prijatelji, koji su u autorskim tekstovima na osoben način osvetleli njegov lik i delo. Čitaoci imaju priliku da pročitaju i autorizovane beleške Glogovca nastale u martu 1999. godine. Mnoštvo fotografija sa scene i iz privatnog života, potvrdiće lajtmotiv ove knjige – umetnik je ljubav na delu. Pored autorke, koja je novinarka i publicista, na predstavljanju monografije govorili su Aleksandar Milosavljević i dr Miroslav Radonjić, teatrolozi. Prerano preminuli glumac Nebojša Glogovac je jedan od laureata Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari