Zidane konstrukcije sa ukupno sedam grobnica iz ranohrišćanskog perioda, koje su otkrivene prilikom kopanja temelja za nove zgrade u krugu Benetona u Nišu, javnosti će biti dostupne u četvrtak, 26. jula, najavio je za Danas Toni Čerškov, arheolog niškog Zavoda za zaštitu spomenika i rukovodilac istraživanja. Čerškov je kazao da je takvu informaciju dobio od predstavnika Benetona, a da će se javnost upoznati sa otkrićima u četvrtak na konferenciji za novinare.

On je precizirao da su arheolozi od početka ovog meseca pronašli sedam grobnica u 15 zidanih konstrukcija. Grobnice su plitke, nalaze se na manje od pola metra dubine, i smeštene su u nizu. Prema njegovim rečima, one „nisu epohalne“, ali postoji jedan zanimljiv konstrukcijski nalaz grobnice, koji je još uvek u fazi ispitivanja.

Iako su niška i srpska javnost pokazale interesovanje za otkrića u krugu niškog Benetona, pristup nalazištu bio je onemogućen. Čelnici Benetona u Srbiji nisu dozvoljavali novinarskim i snimateljskim ekipama da snime nalazište u krugu njihove fabrike u Nišu, uz obrazloženje da će se javnosti predstaviti sve što je pronađeno kada se radovi završe.

– Arheolozi samo istražuju, a neko drugi odlučuje kakva će biti dalja sudbina naših nalaza, odnosno da li će grobnice u krugu Benetona da budu sačuvane ili eventualno porušene. Nadam se da će komisija koja će izaći da proceni vrednost grobnica pronaći pravo rešenje za njihovu zaštitu – rekao je Čerškov, dodajući da su pronađene nekropole stare između 1500 i 1600 godina.

Sudbina arheoloških nalazišta u ovom kraju, poznatom pod nazivom Jagodin mala, do sada nije uvek bila u skladu sa civilizacijskim standardima. Pre dve godine, stotinak metara zapadno od Benetona, prilikom izgradnje ulice, otkriveno je nekoliko grobnica, za koje se pretpostavlja da su iz ranohrišćanskog perioda. Po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika radovi su na kratko obustavljeni, a kasnije je ulica napravljena, a grobnice zatrpane. Jedna od grobnica bila je ozbiljno oštećena jer su radnici kroz nju „provukli“ vodovodnu cev.

U niškoj Građevinskoj inspekciji tada su potvrdili da je ova ulica građena bez građevinske dozvole. Prema navodima niškog portala Južne vesti, protiv odgovornih u Direkciji za izgradnju grada i izvođača radova još uvek nisu podnete prijave, mada je reč o krivičnom delu divlje gradnje.

Prema dostupnim podacima, u naselju Jagodin mala do sada su više puta uništavani veoma važni istorijski spomenici, uglavnom prilikom izgradnje saobraćajnica. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka uništena su dva hrama i nekoliko grobnica, u kojima je pored ostalog pronađen i novac iz vremena rimskog cara Konstantina Velikog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari