"Nastavak genocidne politike": Profesor Draško Bjelica o najavi predsednika Srbije da će u UN ponovo pokušati da zaustavi Rezoluciju o Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Onako kako su Šešelj, Milošević, Karadžić i Mladić u Hagu branili i odbranili politiku devedesetih tako će isto Vučić braniti i odbraniti tu istu politiku, kobnu politiku, najsramniju politiku u istoriji Srbije, kaže za Danas Draško Bjelica, profesor niškog Filozofskog fakulteta u penziji, povodom najave predsednika Srbije da će sledeće sedmice u Njujorku ponovo pozvati na (ne)usvajanje tog dokumenta.

„Ako im je bio tako dobar student zašto ga ne izabraše za asistenta, učinili bi dobro delo, spasili Srbiju i sve gradjanke i gradjane Srbije“, kaže Bjelica, koji je o ratnim zločinima govorio devedesetih godina prošlog veka, kada su se oni događali.

Vučić je krajem ove sedmice u Lazarevcu kazao da će sledeće sedmice, u borbi za Srbiju i njene interese, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ponovo obratiti članicama UN, te da bi se, uprkos tome što „nije optimista“, moglo dogoditi i da za tu rezoluciju, iza koje su stale sve velike sile, bude „manje glasova ’za’ nego ‘protiv’“.

Uprkos drugačijim tvrdnjama aktuelne vlasti, u predloženom tekstu Rezolucije, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, ne pominje se nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države već se, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida, i osuđuju postupci koji veličaju osuđenike za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

„Ono što reče Vuk Karadžić o Sjenici, kad je čuo za užasne zločine nad Bošnjacima i Bošnjakinjama, svaki čestit čovek reći će i osetiti neizreciv stid i povodom Sjenice, Foče, Srebrenice, Sarajeva, Prijedora, Vukovara i Kosova… Kao hijene čerupali su Jugoslaviju, posebno Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo. Genocidna politika u kontinuitetu“, kaže Bjelica.

„Iako ste Srbi i Srpkinje, vernici i vernice, političari, vlastodršci, novinari, sportisti, umetnici, naučnici, filosofi, budite ljudi! Zar ja bezbožnik da vas opominjem da to što radite da je bogohulno?! Niko tako ne kompromituje naciju kao nacionaliti, religiju vernici, žurnalistiku novinari, nauku  naučnici, umetnost umetnici, filosofiju filosofi… Sve je gluvo i slepo samo um sve vidi i čuje“, poručuje on.

Bjelica dodaje da ništa ljudsko nije savršeno, ni  ideja savršenstva, ni vlast i da „verovatno neće doživeti da Srbija izabere vlast koje neće da se stidi“.

„Nema gornje granice, ali donja granica ne sme biti ispod zamišljene crvene linije. Nula?! I nula je beskonačno velika u odnosu na minus beskonačno!“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari