Kako je Linč inspirisao Kjubrika: Reditelj je ekipu Isijavanja zamolio da pogledaju kultni film 1Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Stenli Kjubrik pokušao je da dočara atmosferu straha, napetosti i misterije u prostranim i jezivim hodnicima hotela Overlook iz njegovog filma The Shining (Isijavanje), a najveću inspiraciju za to našao je u kultnom filmu Eraserhead, reditelja Dejvida Linča.

Eraserhead nije film koji nudi jasna objašnjenja – radnja prati usamljenog čoveka Henrija Spensera koji brine o svojoj deformisanoj, prevremeno rođenoj bebi, dok u radijatoru njegovog stana živi izobličena žena. Film je prožet nadrealističkim sekvencama, grotesknim scenama i uznemirujućim zvučnim slikama. Iako su Eraserhead i The Shining različiti filmovi, dele neke sličnosti.

Ako povučemo paralele, oba filma balansiraju između stvarnosti i fantazije, sa vizuelnim i zvučnim efektima koji često prevazilaze dijalog.

U filmu Eraserhead, proganjajući ambijentalni zvuci koje je majstorski obradio Dejvid Linč postaju fokus skoro svake scene. Slično tome, Kjubrik koristi jezivu zvučnu podlogu u filmu The Shining, koja doprinosi jezivoj atmosferi i podseća na Linčev pristup zvuku.

Kako navodi Kolajder, a prenosi Index.hr, Kjubrik je jednom prilikom, kada su mu u posetu došle kolege iz filmske industrije, insistirao da im pokaže svoj omiljeni film. Bili su iznenađeni kada su videli da je u pitanju Eraserhead, jer je Linč u to vreme bio relativno nepoznat reditelj.

Legendarni reditelj je tokom susreta sa Linčem otkrio da je zamolio celu ekipu filma The Shining da pogleda Eraserhead, kako bi shvatio kakvu atmosferu želi da dočara u svom filmu.

Iako su zapleti oba filma različiti, i Eraserhead i The Shining bave se osećanjem izolacije, nemoći i porodičnim odnosima. Osim toga, ni Linč ni Kjubrik nisu dali jasne interpretacije svojih dela, a misterija oko njihovih filmova decenijama privlači nove fanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari