Premijera pozorišnog komada „Kandid ili optimizam“ po Volterovom romanu, a u režiji Aleksandra Popovskog, biće održana 14. novembra od 20 sati na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je inače, pored reditelja prisustvovalo i devet od ukupno osamnaest glumaca iz ove predstave.

Lik Kandida tumači Nikola Đuričko, Panglosa igra Bogdan Diklić, uloge Kunigunde i Markize poverene su Nataši Tapušković, a Propovednika i Martina Goranu Šušljiku. Aleksandar Popovski, koji ovom predstavom debituje u JDP, rekao je da je pre nego što se odlučio na režiju ovog komada, tražio nešto što će biti zanimljivo i pozrištu za koje treba da radi, ali i njemu samom. Ono u šta je bio siguran jeste da ne želi ništa mračno i gde ima mnogo mrtvih. Od tih stvari je, kako je objasnio, postao umoran radeći na komadima koji govore o „uzbudljivim“ devedesetim. Potreba za pričom sa novom iluzijom, ili bajkom, kojoj bi se, kako kaže, rado vratio, dovela ga je do Volterovog „Kandida ili optimizma“ i rečenice iz tog romana – „Ovaj svet je najbolji od svih mogućih svetova“, a koja ga je posebno privukla. Naime, iako se reditelju u početku činilo da je braniti ovakav stav u današnje vreme nemoguća misija, glavni junak je upravo u potrazi za nekom svetlom tačkom, pa makar to bila i iluzija.

Prema rečima Popovskog, ova predstava nudi mogućnost da komentarišemo da li je svet u kome živimo zaista najbolji i vrati nas na nešto što smo ostavili, zaboravili ili čime se u današnjem pragmatičnom svetu sve manje bavimo. Mašta, duša, emotivnost i slične zaboravljene kategorije, mogle bi poslužiti kao poutokaz za ono prema čemu nas Popovski u svojoj predstavi vodi. Tekst romana je i jedno veliko putovanje, pa je predstava u toj strukturi i režirana, a svaka scena u njoj izgleda kao spektakl, istaknuto je juče.

Popovski se osvrnuo i na još par „famoznih“ rečenica iz „Kandida“, u čijem ključu se isplela priča čitave predstave. Pored one poučne na kraju romana, da svako od nas treba da uređuje svoj vrt, tu je i ona glavna, u kojoj Kandid objašnjavajući šta je to optimizam kaže da je to kad neko ima strast da veruje da je sve dobro, iako i sam zna da nije. Popovski je objasnio da ne smatra da je Kandid naivna budala koja veruje u sve, već da je on, iako svestan mnogih stvari koje nisu baš tako sjajne, čovek koji se žestoko bori da pronađe najbolji od svih mogućih svetova. Nikola Đuričko, rekao je da je jako lepo družiti se sa dobrom literaturom i osloniti se na genija kakav je Volter.

U predstavi glume još i Gordana Đurđević, Mihailo Janketić, Milena Vasić Ražnatović, Srđan Timarov, Dragan Jovanović, Marko Baćović, Vojin Ćetković, Marinko Madžgalj, Dubravko Jovanović, Nikola Simić, Igor Filipović, Tijana Čurović, Vlasta Velisavljević, Olivera Krljević i narator, Dejan Đurović. „Kandid ili optimizam“ repriziraće se 17. i 18. novembra.

Gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih

Zagrebačko kazalište mladih izvešće predstavu „Krijesnice“, 27. novembra u 20 sati na Velikoj sceni JDP. Komad je rađen prema tekstu mlade hrvatske dramatičarke Tene Štivičić, a režirao ga je Januša Kice. Radnja drame se događa na aerodromu, koji iako simbolizuje potpunu slobodu kretanja, istovremeno je i vrlo strogo kontrolisano mesto. „Krijesnice“ tematiziraju tranzicijski prostor i vreme, svedočeći o našem (ne)snalaženju u njima. One govore o ljudima koji se susreću na aerodromu i silom prilika zapnu tamo, između dva leta, negde na drugom kraju sveta. Neispavani, u pogrešnoj vremenskoj zoni, sa zbunjenim bioritmom i poremećenim planovima, prisiljeni su da čekaju. Kao u nekom vakuumu izvan ralnosti, u tom ukradenom intervalu iz stvarnoga života, oni mogu biti štogod požele… Na ovogodišnjim, osamnaesti put po redu održanim Marulićevim danima, ova predstava dobila je značajan broj nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari