Filmski gledaoci u velikim kineskim gradovima plaćaju i po 25 dolara da bi gledali „Ajronmena 3“, dok po selima projekcije ne zahtevaju više od tri dolara po ulaznici. Kina je definitivno izuzetno bitno tržišta za Holivud, a tamošnji sistem državne kontrole cene ulaznica za bioskope znači da fanovi u Pekingu, recimo, plaćaju za gledanje filma više nego ljudi u Njujorku ili Los Anđelesu.

 U velikim gradovima za filmove poput „Ajronmena 3“ plaća se od 15 do 25 dolara, dok je cena bioskopske ulaznice u Los Anđelesu oko 20 dolara.

Prosečna cena bioskopske ulaznice u Kini prošle godine bila je 5,78 dolara, u poređenju sa 7,94 dolara u Severnoj Americi. Ali, treba imati na umu da je godišnja zarada u Kini 6.076 dolara u poređenju sa skoro 50.000 dolara, koliko zarađuje Amerikanac.

Prošle godine kineski bioskopi su zaradili 2,7 milijardi dolara, što je rast od 36 odsto u odnosu na 2011. godinu, i sada je samo pitanje vremena kada će Kina prestići SAD. Zbog toga će oni, koji žele da zarade, morati da idu na kinesko tržište, koje i dalje nije potpuno otvoreno.

Ponoćni rekord

Peking – „Ajronmen 3“ je oborio rekord ponoćne zarade u Kini. Film je u sredu debitovao u oko 2.500 bioskopa i zaradio 2,1 milion dolara. Dosadašnji rekorder je bio „Transformersi: Tama Meseca“. Sa 1,9 miliona. Ovo Diznijevo ostvarenje je zaradilo ukupno 145 miliona dolara u Kini, tako da tvorci „Ajronmena 3“ imaju osnova da zadovoljno trljaju ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari