KC Grad: Transformacija Savamale na fotografijama 1Foto: Promo

Nakon višemesečne pauze, Gradska galerija Kulturnog centra GRAD izložbom pod nazivom Higijena, pročišćavanje fotografa Srđana Veljovića započinje izlagački program u 2020. godini. Otvaranje izložbe planirano je za ponedeljak, 7. septembar, od 17 do 22h.

Higijena, pročišćavanje derivat je višegodišnje fotografske arhive koja se odnosi na beogradski kvart Savamala, tačnije na potez od mosta Gazela do Savskog pristaništa, koji je poslednjih godina aktuelan zbog megalomanskog projekta “Beograd na vodi”.

Radovi se bave raznolikim društvenim, kulturalnim praksama, pojedinačnim događajima, kao i izgledom mesta i promenama koje se događaju od 2015. Investiranjem u novo i brisanjem do tad postojećeg, nestaju i naslage navika, male niše zadovoljenja efemernih ljudskih potreba i odatle proizašlih relacija. Sav društveni saobraćaj se kanališe u artificijelni tok u potpunosti podređen komodifikaciji, kapitalu.

Skup slika Higijena, pročišćavanje može biti posmatran i kao katalog džentrifikovanog, počišćenog, pročišćenog, poravnatog, ispražnjenog od sadržaja, a tako i od odnosa i relacija.

Srđan Veljović (1968) je fotograf i konceptualni dokumentarista.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra i može se pogledati svakodnevno od 14 do 20h u Gradskoj galeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari