Prva nagrada 31. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je Melini Pota Koljević i Srđanu Koljeviću za scenario filma „Klopka“ (na fotografiji). „Reč je o izuzetno umešno iznesenoj priči koja se na uzbudljiv, kompleksan i upečatljiv način bavi specifičnim moralnim problemima sadašnjice srpskog društva“, obrazloženje je žirija koji je radio u sastavu Dejan Zečević – predsednik, Vuk Pavlović i Radoslav Petković.

Prva nagrada 31. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je Melini Pota Koljević i Srđanu Koljeviću za scenario filma „Klopka“ (na fotografiji). „Reč je o izuzetno umešno iznesenoj priči koja se na uzbudljiv, kompleksan i upečatljiv način bavi specifičnim moralnim problemima sadašnjice srpskog društva“, obrazloženje je žirija koji je radio u sastavu Dejan Zečević – predsednik, Vuk Pavlović i Radoslav Petković. Druga nagrada dodeljena je Uglješi Šajtincu i Dejanu Nikolaju Kraljačiću za scenario filma „Hadersfild“, „u kome se daje gorko napeta i ubitačna vizura na mlađu generaciju ljudi osuđenih na propast u svom traganju i lutanju kroz lavirinte mračnog nasleđa i neizvesne sutrašnjice“. Treću nagradu dobio je Miloš Radivojević za scenrio filma „Odbačen“, „gde je impresivno projektovana teška unutarnja drama intrigantnog junaka u obračunu sa sopstvenom prošlošću i budućnošću“. Specijalna nagrada pripala je Sabolču Tolnaiu za scenario filma „Peščanik“, „jer upotrebom neobičnog istančanog jezika i stila prikazuje magični svet literature i života velikog kniževnika Danila Kiša“. Prateći program festivala, selekcija studentskih kratkih igranih filmova pod nazivom „Mladi lavovi“, od ove godine postao je takođe takmičarski. Isti žiri doneo je odluku da nagradu za najbolji film u celini iz ovog programa dodeli Vladimiru Mančiću, scenaristi i reditelju filma „Rakete“, „koji se kreativno i satirično duhovito poigrava događajima iz vremena NATO bombardovanja“. Sve odluke žiri je doneo jednoglasno.
Pozvan da sa stanovišta književnika oceni ovogodišnju festivalsku selekciju, Radoslav Petković juče je na poslednjoj konferenciji za novinare – Tačno u podne, na kojoj su saopštene odluke o dobitnicima nagrada, rekao da su njegovi favoriti i nagrađeni, dodavši da nije bilo velikih kolebanja u žiriranju, da su odluke donesene glatko sa 90 odsto sličnosti u mišljenju. Petković je istako i da tri-četiri dobra filma, što nagrađeni filmovi jesu, znači i dobru godinu u domaćoj produkciji, a nagrađeni su samo odskočili od ostalih i suvereno predstavljaju tu produkciju po njegovom mišljenju.
Vuk Pavlović rekao je da je jedina dilema bio redosled nagrađenih filmova i da su nijanse odlučivale između prva tri, dok je četvrti odmah prepoznat po specifičnom izrazu, pa je i dobio specijalnu nagradu. Pavlović je primetio i da je 2006/07. bila ponajbolja filmska sezona u nekoliko prethodnih godina, da su se nagrađeni filmovi kao „Klopka“ i „Hadersfild“ već dokazali, a u Banji nagrađeni studentski film „Rakete“ nagradu je skoro istovremeno dobio i na jednom slovenačkom festivalu. Dejan Zečević ocenio je takođe da je ove godine na Festivalu bio priličan broj zanimljivih filmova, da nagrade koje su dobili određeni filmovi ne znače da oni koji ih nisu dobili ne valjaju, pa i da je ovogodišnji kvantitet produkcije doprineo njenom kvalitetu.
I žiri Fiprescija u sastavu Milan Vlajčić – predsednik, Ivana Matijević i Borislav Anđelić, nagradu je dodelio scenaristima „Klopke“, „za autentičan scenaristički doprinos ovom filmu koji čvrstom žanrovskom fakturom, ubedljivom narativnom linijom i dobrom karakterizacijom likova pokazuje tragičnu podlogu divlje balkanske tranzicije“. Nagrade žirija grada domaćina za doprinos 31. festivalu filmskog scenarija, replike rimskih zlatnika, dobili su reditelj Nikola Stojanović i glumica Gordana Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari