Književna kolonija “Sićevo” počela u istoimenom selu kod Niša 1Foto: Dušan Mirić Car

Književna kolonija „Sićevo“, 31. po redu, održava se u istoimenom selu kod Niša. Kolonija traje do 18. septembra.

Kreativno druženje pisaca, književnih kritičara, prevodilaca, izdavača i drugih aktera iz sveta književnosti započelo je dodelom nagrade “Ramonda serbika“ književniku i akademiku Goranu Petroviću.

U obrazloženju se navodi da je Petrović dobio nagradu za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo pečat u istoriji savremene književnosti.

Književna kolonija “Sićevo” počela u istoimenom selu kod Niša 2
Foto: sajt Sigurne kuće Niš

Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, a njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi, navodi se.

„Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani ‘Opsada crkve Svetog Spasa’ i ‘Sitničarnica kod srećne ruke’, kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja”, dodaje se.

Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije “Sićevo” je Grad Niš.

Organizator je Niški kulturni centar, a suorganizatori su niška Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, u saradnji sa niškim Narodnim muzejem, Galerijom savremene likovne umetnosti i gradskom opštinom Niška Banja.

Ko su učesnici i gosti?

Učesnici ovogodišnje kolonije su Goran Petrović (Beograd), Marko Tomaš (Mostar), Mato Uljarević (Podgorica), Đorđe Despić (Novi Sad), Vladan Krečković (Beograd), Milica Špadijer (Beograd) i Milica Milenković (Svrljig).

Gosti Kolonije su Zlata Kocić, Zoran Đerić, Gordana Nonin, Jelena Mladenović, Danijela Kostadinović, Mila Vasov i drugi.

Specijalni gosti su članovi Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari