Književnica koja je stvorila Herkula Poaroa: Na današnji dan preminula „kraljica zločina“ Agata Kristi

Na današnji dan 1976. godine umrla poznata književnica

Ostavite komentar


  1. Agata Kristi je poznata po svojim kriminalističkim pričama i romanima, ali ja smatram da je njeno najbolje delo Autobiografija. Ne znam da li je prevedena na srpski i koliko je dostupna domaćim čitaocima, ali je ja svakako najtoplije preporučujem za čitanje svim ljubiteljima dobre knjige.

  2. Zanimljiva tema, ali prilicno nepismen tekst.
    Autorka clanka se ne drzi pravila srpskog jezika: osim imena same knjizevnice, navodi ostala imena u originalu. U nasem jeziku se strana imena transkribuju: ‘Monty’ je Monti, ‘Ashfield u Torquayu’ je ‘Еsfild u Torkiju” i tako dalje.
    Takodje, autorki clanka nisu sasvim poznata ni znacenja reci:
    „Nisu bili imućni kao što su to ljudi smatrali…“. Milerovi JESU bili imucni, ali nisu bili BOGATI. Ovo kaze i sama Agata u svojoj autobiografiji.
    Takodje, imam primedbe i na nacin na koji se u clanku gradi recenica, kao i besmisleni smisao koji iz toga ponekad proizilazi. Doduse, mozda je u pitanju samo nepismenost i neznanje da se na pravi nacin iskoristi zares? Evo par primera:
    „Agatin otac je umro kad je ona imala 11 godina od upale pluća“. (Zanimljiva je situacija kad ‘imate jedanaest godina od upale pluca, zar ne?)
    „Godine 1930. se udala po drugi put za Maxa Mallowana, koji je bio 14 godina mlađi od nje“. Koliko znam, Agata se za Maksa udala samo jednom? (Ah, taj zarez…!)

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.