"Komarci", "magarci" i Andrićev venac 1Foto: Stanislav Milojković

Iako do 63. Međunarodnog sajma knjiga ima još dva i po meseca, održaće se od 21. do 28. oktobra, podela prostora izlagačima postala je „vruća“ medijska tema zbog odluke sajamskog Odbora da izdavačkim kućama Karpos iz Loznice i E-buks promeni već data mesta, da bi njihove štandove zauzela „Velika Srbija“.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije uručilo je svoj zahtev sajamskom Odboru da oštećeni izdavači zadrže svoju prvobitnu poziciju štanda i da se odgovorna lica Beogradskog sajma kao i Odbora Sajma knjiga u roku od dva dana javno izvine Karposu i E buksu. Predsednik UO UPIS-a Zoran Hamović kaže za Danas da će ovo udruženje istrajati u protestu, jer je reč o kršenju osnovnih sajamskih pravila, iako je Odbor Sajma knjiga odbacio njegove zahteve zbog neosnovanosti i ultimativnog tona. Hamović smatra da je Velikoj Srbiji kao stranačkom izdavaču mesto u Hali 4, dok većinski vlasnik ove kuće i predsednik SRS Vojislav Šešelj to negira.

Zoran Avramović, predsednik Odbora beogradskog sajama knjiga, tvrdi za Danas da je „slučaj“ Velika Srbija „lažan problem“, jer je sve rađeno u okviru pravila i da svi izdavači znaju da „nisu vlasnici sajamskog prostora“. On kaže da ne želi da novim izjavama na ovu temu „od komarca pravi magarca“, zbog čega je našem listu dostavio svoje saopštenje u kome ocenjuje da „deo javnosti vodi političku kampanju protiv izdavača Velike Srbije i u tom cilju upotrebljava beogradski Sajam knjiga, izmišljajući problem zarad političkih interesa“.

Avramović objašnjava da „Odbor sajma knjiga svake godine dodeljuje prostor izdavačima u skladu sa kriterijumima koji su godinama na snazi“ i da „svako pojedinačno izjašnjavanje o izdavaču i njegovim referencama apsolutno je nefer prema drugim izdavačima“. On traži i da se „deo javnosti koji politički deluje u kontekstu sajamske manifestacije izjasni da li predlaže zabranu pojave Velike Srbije na Sajmu knjiga“. Avramović ukazuje i da pojedini mediji rade na „instrumentalizaciji kulturne manifestacije za određene političke interese“. Prema njegovim tvrdnjama, „Odbor se u svom mandatu rukovodio isključivo interesima izdavača i njihovim knjigama“.

Jedan od Avramovićevih argumenata o stvaranju „lažnih problema“je i činjenica da su Karpos i E-buks prihvatili nov prostor.

Dejan Aničić, glavni urednik Karposa, u intervjuu za Danas objasnio je da je ovoj izdavačkoj kući bilo „ponuđeno samo jedno mesto i traženo da potvrdi da li ga prihvatamo ili ne“.

– U tom momentu nam je sve to delovalo kao arogancija moći. Naše novo mesto je u blizini štanda koje smo imali pre dve godine. To svakako nije najgore mesto na Sajmu. Nije reč o tome. Reč je nepoštovanju kriterijuma za učestvovanje na Sajmu koje je sam Sajam ustanovio, odnosno favorizovanju nekoga ko očigledno ne ispunjava kriterijume za dobijeno mesto i veličinu štanda i to na štetu drugih izdavačkih kuća – kaže Anićić navodeći da je Hala 1, prema pravilima Sajma knjiga, namenjena samo profesionalnim izdavačima, koji moraju da imaju i određeni broj novih naslova, što sudeći prema podacima sa sajtu Narodne biblioteke COBISS, o izdanjima za koja je NBS izdala CIP, to sa Velikom Srbijom nije slučaj.

– Velika Srbija nije izdavačka kuća Srpske radikalne stranke nego akcionarsko društvo u kome sam ja većinski vlasnik. Ona ima razgranatu izdavačku delatnost i mnogo novih naslova koji će, da se niko ne brine, stići do predstojećeg Sajma knjiga. Naš štand, iako smo bili skrajnuti, bio je najposećeniji na poslednja dva sajma – izjavio je za Danas Vojislav Šešelj, podsećajući da je Velika Srbija i 2017. imala štand u Hali 1, dok je 2016. izlagala u Hali 4.

Predsednik SRS negira da je prostor u Hali 1 Velika Srbija dobila zahvaljujući urgencijama sa Andrićevog venca i iz SNS.

– To nema veze sa SNS. Mi smo se žalili Sajmu zato što nam je dodeljen manji broj kvadrata od onog koji smo tražili i to je naknadno rešeno. I Aleksandar Vučić bio je jedan od akcionara Velike Srbije, ali je posle napuštanja SRS svoje akcije poklonio LJiljani Mihajlović. Tomislav Nikolić je svoje akcije dao Filipu Stojanoviću, a Maja Gojković meni, zato što mene najviše voli – objašnjava Šešelj, napominjući da je, iako se mnogi „izruguju naslovima njegovih knjiga on u njima hrabro i prkosno objavio važna dokumenta iz Haškog suda“.

Podaci Agencije za privredne registre

Prema podacima Agencije za privredne registre, Društvo za proizvodnju, izdavačku delatnost, trgovinu i usluge Velika Srbija doo, sa sedištem u Zemunu, ulica Vojvođanska 133, osnovano je 18. oktobra 2000. godine. Kao njena pretežna delatnost navedeno je izdavanje knjiga. Šešelj ima 56 posto vlasničkog udela, 14 odsto Milorad Mirčić, 10 posto LJilja Mihajlović, a po pet posto: Gordana Pop Lazić, Dragan Todorović, Milan Terzić i Stevo Dragišić. Zbog promene zakona, koji nije dozvoljavao da iza društva stoji stranka, krajem jula 2016. pravo upravljanja Velkom Srbijom preneto je na direktora Miroljuba Ignjatovića.

Hamović: Provokacije

– Zoran Hamović smatra da je naknadna preraspodela prostora u korist Velike Srbije na predstojećem Sajmu knjiga, samo „jedan u nizu štetnih, zastrašujućih i ponižavajućih događaja po kulturu u Srbiji poslednjih godina“. On kaže da je reč „o provokacijama koje tabloidni pogon evroradikala neprekidno lansira proždirući svako kreativno postojanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari