Komedija "Živi i zdravi" osvojila publiku na svetskoj premijeri u Talinu: Ovacije na festivalu Black Nights i rasprodate projekcije 1Fotopromo Adriatic Western/ Sense Production

Mediteranska komedija „Živi i zdravi“ crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, doživela je svetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa 27. Međunarodnog festivala Black Nights u Talinu, a ekipa filma ispraćena je višeminutnim ovacijama.

Priča o buntovnoj mladoj devojci koja dva dana pred venčanje odluči da se ipak ne uda iako je sve spremno za veliko slavlje, pokupila je velike simpatije publike, pa su karte i za sve su naredne projekcije u Talinu unapred rasprodate.

Komedija „Živi i zdravi“ je srpska manjinska koprodukcija sa sjajnom ekipom regionalnih glumaca – od Tihane Lazović i Gorana Slavića koji igraju glavne junake, do Mirjane Joković i Gorana Bogdana.

Reditelj i scenarista Ivan Marinović izrazio je veliko zadovoljstvo što je film premijerno predstavljen u glavnoj konkurenciji ovako značajnog međunarodnog festivala, pogotovo imajući u vidu istančan ukus publike.

– Bez obzira što se “Živi i zdravi” bave našim mentalitetom i što je film bogat našim autentičnim humorom, ispostavilo se da savršeno komunicira i sa festivalskom publikom.

Sudeći po aplauzima, gledaoci su pokazali da ih se ova priča tiče zbog univerzalnih tema koje donose svadba, brak, porodica, a da su im odnosi snaga između žena i muškaraca unutar porodice kompleksni i uzbudljivi – istakao je reditelj.

Prema rečima Tihane Lazović, uvek postoji uzbuđenje kada film prvi put gledate sa publikom.

– Pogotovo u ovom slučaju, kad izlazite pred estonske gledaoce. Međutim, sjajno su reagovali, I, kako čujem, sve karte su unapred rasprodate što me čini veoma srećnom. Ipak, najviše me veseli premijera našeg filma u regionu – izjavila je trenutno jedna od najpoplarnijih mladih glumica u regionu.

Komedija "Živi i zdravi" osvojila publiku na svetskoj premijeri u Talinu: Ovacije na festivalu Black Nights i rasprodate projekcije 2
Foto promo Maja Medić

Njen partner u ovoj urnebesnoj mediteranskoj priči, Goran Slavić koji igra mladoženju, rekao je posle prve premijerne projekcije da je bilo jako uzbudljivo, baš kao i samo snimanje, odnosno, kao i sam film.

– Mislim da smo uspeli da dočaramo publici energiju i običaje našeg podneblja, kao i da je nasmejemo, zagrejemo i zabavimo. Ovaj film, svakako, iako je komedija, otvara i neka ozbiljna pitanja društvene dinamike koja su predstavljena kroz jednu uzbudljivu mediteransko – balkansku svadbu – kazao je Slavić.

U glumačkoj ekipi su i Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović…, a film je sniman na teritoriji opštine Herceg Novi i lokacijama Portonovi Resort.

Podsećanja radi, projekat za ovaj film je već u toku razvoja osvojio dve važne nagrade: „Krištof Kišlovski“ za najbolji scenario na Kanskom festivalu, i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

Komedija "Živi i zdravi" osvojila publiku na svetskoj premijeri u Talinu: Ovacije na festivalu Black Nights i rasprodate projekcije 3
Foto promo Maja Medić

Prethodni Marinovićev film, debitantska komedija „Igla ispod praga“, sa Nikolom Ristanovskim, Jelisavetom Sekom Sablić, Bogdanom Diklićem i Leonom Lučevim u glavnim ulogama, 2016. bila je crnogorski kandidat za nagradu Oskar, prikazana je na više od 50 međunarodnih festivala, a i u našim bioskopima je bila hit.

„Živi i zdravi“ je većinski crnogorski film, kopodukcija sa još pet zemalja, snimljena uz podršku Filmskog centra Crne Gore, RTV Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Češkog filmskog fonda.

Podršku su dali i Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network, kao i Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi.

Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Kako će surovi mladoženjin otac koji ne dozvoljava da se venčanje otkaže, naterati mladence da učestvuju u farsi bez obzira da li će već sutra odlučiti da se raziđu, premijerno ćemo gledati u našim bioskopima u prvoj polovini naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari