Koncert Pjera Bastijena u Novom Sadu 1

Pjer Bastijen, francuski muzičar, kompozitor, graditelj instrumenata i čitavih instrumentarijuma, dugogodišnji vredni i diskretni činilac savremene avangardne svetske muzičke scene, nastupiće 8. oktobra u Studiju M.

Koncert organizuje Zavod za kulturu Vojvodine kroz svoj Program 2K+, permanentni antifestivalski program koji publici predstavlja radove kompozitora savremene klasične muzike, savremene elektronske scene ali i elektro-akustičke i improvizatorske projekte.

Pjer Bastijen će nastupiti sa svojim prenosivim (portabl) mehaničkim orkestrom, koji je naravno sam napravio, svirajući pritom i trubu, koja je njegov osnovni muzički instrument. Performans koji će biti izveden nosi naziv „Tihi motori“ (Quiet Motors).

Bastijen je već 30 godina na svetskoj sceni, bilo sa svojim solo projektima, bilo sa saradnjom sa različitim umetnicima, uvek praćen svojim muzičkim mašinama. Prvu je projektovao davne 1977, a prvi orkestar 1986. – Mekanium (Mecanium) koji se sastojao od ansambla automata koji su na elektromotorni pogon svirali akustične tradicionalne instrumente iz celog sveta. Do sada je stvorio nekoliko orkestara i nebrojeno mnogo muzičkih instrumenata. Objavio je desetine gramofonskih ploča i kompakt diskova, a svoje muzičke instalacije i skulpture je, pored upotrebe na koncertima, izlagao kao umetnička dela na izložbama.

Karte po ceni od 300 dinara prodavaće se na ulazu u Studio M od 19 časova a koncert počinje u 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari