Konferencija o delu Romana Gvardinija 1Wikipedia

U organizaciji ”Gvardini-fondacije” iz Berlina i Katoličke akademije u Bavarskoj u Minhenu se od 3. do 5. februara održava konferencija o delu Romana Gvardinija.

Delo Romana Gvardinija biće osvetljeno kroz prizmu književnosti i teologije.

Među napisanim monografijama u fokusu su Gvardinijeve studije o Rilkeu i Helderlinu, ali i o Dostojevskom i Danteu. On je u njima video kompleksne sinergije mita i fikcije, poezije i liturgije, fantazije i vere kao izraze dubljih istina. Tri dana će ove fasete Gvardinijevog dela biti u fokusu eksperata.

Za teologa i religioznog filozofa Romana Gvardinija (1885-1968), Berlin i Minhen su bili centralna mesta delovanja.

Počev od 1923. na ondašnjem Fridrih Vilhelm a današnjem Humbolt univerzitetu, on je docirao na katedri koja je specijalno za njega formirana i koja je nosila ime ”Katedra za filozofiju religije i katolički veltanšaung”, sve dok je nacionalsocijalisti 1939. nisu ukinuli. Od 1945. do 1948.

Gvardini je bio u Tibingenu, a već 1948. postao je profesor na Ludvig Maksimilijan univerzitetu u Minhenu.
Katolička akademija u Bavarskoj sa sedištem u Minhenu je još od svog osnivanja 1957. posvećena čuvanju nasleđa velikog naučnika i duhovnika.

Fondacija Gvardini, osnovana 1987, bavi se podsticajem dijaloga između umetnosti, nauke i vere. Izložbe umetničkih dela, naučne konferencije, predavanja sastavni su deo njenog internacionalnog delovanja. Godine 2004. je osnovana i ”Gvardini profesura za filozofiju religije i katolički veltanšaung” na berlinskom Humbolt univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari