Konkurs za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije do 15. decembra 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Narodna biblioteka Srbije početkom 2020. trebalo bi da dobije novog upravnika u punom mandatu. Upravni odbor NBS odlučio je da se novi konkurs za upravnika raspiše do kraja ove nedelje.

Sekretar Biblioteke, prema rečima predsednika UO NBS profesora Veljka Brborića, juče je trebalo da na adrese Nacionalne službe za zapošljavanje i dnevnog lista Politika pošalje tekst konkursa, s tim on bude objavljen najkasnije do 15. decembra.

– Upravni odbor želi da se Konkurs za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije završi u 2019, kako bi se izbegle bilo kakve komplikacije i spekulacije. Rok za prijavu kandidata je 15 kalendarskih dana. Upravni odbor bi posle Božića trebalo da razmotri prijave i obavi intervjue sa kandidatima koji ispunjavaju uslove Konkursa – kaže za Danas profesor Brborić.

Prema Statutu NBS, UO ima rok od 30 dana od zatvaranja konkursa da Ministarstvu kulture i informisanja dostavi zapisnik o obavljenim razgovorima i predlog liste kandidata sa obrazloženjem i mišljenjem o njihovim stručnim i organizacionim sposobnosti.

Profesor Veljko Brborić veruje da će na ovom ponovljenom konkursu biti izabran novi upravnik NBS. Prvi konkurs od 8. aprila, zbog „uočenih nepravilnosti“, Ministarstvo kulture je poništilo, a prvobitnu odluku o raspisivanju novog konkursa u roku od 30 dana, potom je zamenilo zahtevom da se izmeni Statut NBS. Izmenjeni dokument u delu koji se tiče uslova za izbor upravnika ozvaničen je nedavno posle saglasnosti Ministarstva kulture.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, komplikacije sa izborom novog upravnika, koje su pratile ostavke u UO i razne spekulacije o zainteresovanosti pojedinih političkih i vladinih krugova da njihov kandidat dođe na čelo najstarije institucije kulture u Srbiji, izazvale su uznemirenje među zaposlenima u NBS koji žele da Biblioteku vodi neko iz bibliotečke struke, a ne kadrovi pojedinih interesnih grupa. Još od raspisivanja prvog konkursa u aprilu u bibliotekarskim krugovima tvrdi se da se za upravničku „fotelju“ u NBS vodi žestoka bitka, između ostalog i zbog novca koji je Vlada Srbije najavila da će 2020. izdvojiti za depoe nacionalne biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari