Konstrakta: Nijedna evrovizijska pobeda neće dotaći vladajuće strukture 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Evrovizija često poligon za izražavanje društveno-političkih stavova, ali pitanje je koliko to ima smisla i koliko ima zaista uticaja na politiku. Rekla bih da nema i nažalost nijedna evrovizijska pobeda neće dotaći vladajuće strukture koje odlučuju o našim životima, kazala je Ana Đurić Konstrakta.

Konstrakta će, kako je otkrila u ekskluzivnom intervjuu za Nezavisne, u Prijedoru nastupiti sa svojim bendom „Zemlja gruva“.

„Nastupamo kao Konstrakta i Zemlja gruva. Kako je u pitanju festivalski nastup, trajaće malo kraće od samostalnog koncerta i izvešćemo sve pesme koje su objavljene kao Konstrakta i one koje odaberemo od ‘Zemlje gruva'“, kazala je Konstrakta, koja je osim o „ŠA festu“ za naš list govorila o uspjehu pjesme „In corpore sano“, o festivalima, alternativnoj, mejnstrim i muzici uopšte.

Odgovarajući na pitanje koliko su joj dragi „festivali revijalnog tipa za razliku od takmičarskih“,  kazala je kako nije ljubiteljka takmičenja: „Mi smo se i na nacionalno takmičenje za Pesmu za Evroviziju“ prijavili ne bismo li prikazali široj publici šta radimo, ali naše mesto, kao autorskog sastava, jeste pre na festivalima koji nisu takmičarski.“

Incident je utoliko što se izašlo iz uobičajenih tokova. Nismo mi tu usamljeni slučaj, dešava se to s vremena na vreme. I Laka, na primer, na neki način je bio incident. Takvi incidenti su potencijalna tačka neke promene, novotarije,  koja će kasnije najčešće biti uvučena u mejnstrim. Mene incidenti raduju zbog tog prozora u nešto ‘drugo’ i volela bih kad bi slučajevi poput slučaja Konstrakta podstakli zainteresovanost i radoznalost publike za sadržaje koji su van mejnstrima, ali možda je to preambiciozno“, ocenila je umetnica.

Kako je didala, „nismo imali nikakve diverzivne ambicije kad smo se prijavili na Pesmu za Evroviziju 2022.

„Jednostavno, radili smo svoju stvar, onako kako radimo svoje stvari. I možda je ta naša neproračunatost, odnosno to što nismo radili onako kako zamišljamo da publika zamišlja da treba, ono što je prepoznato. Mi smo bili mi“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima „najviši domet ni bio kad uspeš kroz zabavu da približiš ljudima neku problematiku ili da podeliš neke teme. Znači mi kad se ljudi zabave kroz našu muziku, kada promišljaju, diskutuju. Kad sam bila mlađa, značilo mi je da proživljavam i promišljam kroz muziku i tekst pesme, da prolazim kroz emocije. Kada čujem da je nekom naša muzika to isto obezbedila, to mi dođe kao veliko priznanje. Bilo je toliko reakcija i mimova, ne sećam se svega, ali obožavam duhovitost naših ljudi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari