Predviđanja ko će osvojiti Oskare (dodela u nedelju 27. februara) i dalje traje, a evo kako je „tipovao“ Holivudu reporter, s tim što je njihova prognoza zasnovana na „informacijama iza scene“. Koliko su u pravu saznaće se ubrzo.

Najbolji film – „Kraljev govor“. Glavni konkurent može da mu bude „Društvena mreža“ ali „Kraljev govor“ je već osvajao nagrade producenata, reditelja i glumaca dok je glavni konkurent uzao samo Zlatni globus koji nema tu „težinu“ u predviđanju pobednika Oskara. Druga bitna činjenica je prosečna starosta glasača Akademije filmskih nauka i umetnosti (57 godina) koji će pre da se poistovete sa sredovečnim monarhom nego sa mlađanom postavom priče o Fejsbuku.

Glumac – Kolin Firt („Kraljev govor“). Firt je osvojio sve bitne nagrade do sada i smatra se da zapravo nema pravog konkurenta (Havijer Bardem je suviše „mračan“ u filmu „Biutiful“, Džesi Ajsberg premlad u „Društvenoj mreži“, dok je Džejms Franko u „127 sati“ isuviše jeziv).

Glumica – Natali Portman („Crni labud“). Iako mnogi insajderi veruju da Anet Bening može da pobedi za rolu u filmu „Deca su dobro“, zbog starijih glasača i pozicije koju ima u bordu upravitelja, Portmanova ima jaču rolu i činjenicu da je dobila nagradu svojih kolega glumaca.

Reditelj – Dejvid Finčer („Društvena mreža“). Iako je izgubio u rediteljskoj trci od kolega koje su imale veliko poštovanje prema Tom Huperu i radu na „Kraljevom govoru“, ipak Finčerovo vizuelno majstorstvo mnogo više znači kada su Oskari i pitanju. Osim toga i britanska BAFTA nagrada koju je Finčer dobio je loš znak za Britanca Hupera.

Sporedni glumac – Kristijan Bejl („Borac“). Dobio je za ovu ulogu skoro sve nagrade, osim BAFTA. Njegov glavni konkurent Džefri Raš je dobio Oskara 1997. godine, a to će mu biti otežavajuća okolnost jer Akademija retko daje glumcu drugog Oskara.

Sporedna glumica – Melisa Leo („Borac“). Ocena je da Melisa ostaje favorit uprkos Heleni Bonam Karter u „Kraljevom govoru“. Ipak, ovo će možda biti i najneizvesniji duel.

Adaptirani scenario – Aron Sorkin („Društvena mreža“). Kada je Sorkin dobio nagradu scenarista bilo je jasno da je nezaustavljiv. Plus, uspeo je da oživi kompjuterske zaluđenike u psihodrami.

Originalni scenario – Dejvid Sidler („Kraljev govor“). Sidler nije mogao da se kandiduje za nagradu scenarista, i tu je trijumfovao SF hit „Početak“. Ovde bi ponovo trebalo da presude stariji glasači Akademije, uprkos nekim mišljenjima da će ovo biti utešna nagrada za Kristofera Nolana koji nije dobio nominaciju za režiju za svoj SF hit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari