Luj Goset MlađiFoto: Xavier Collin/Image Press Agency / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Preminuo je Luj Goset mlađi, prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za sporednu ulogu u filmu „Oficir i džentlemn“ i dobitnik Emija za ulogu u mini-seriji „Koreni“ (Roots).

Imao je 87 godina. Gosetov nećak rekao je za Asošijeted pres da je glumac preminuo u četvrtak uveče u Santa Monici u Kaliforniji. Nije otkriven uzrok smrti.

Goset je o svojoj ranoj karijeri uvek razmišljao kao o obrnutoj priči o Pepeljugi, sa uspehom koji ga je pronašao od ranog detinjstva i pokrenuo napred, ka nagradi Oskara za „Oficira i džentlmena“.

Svoju prvu glumačku ulogu stekao je u produkciji „Ne možeš da poneseš sa sobom“ u srednjoj školi u Bruklinu, dok je zbog povrede izbačen iz košarkaškog tima, prenosi Gardijan.

„Bio sam navučen – a i moja publika“, napisao je u svojim memoarima iz 2010, pod nazivom „Glumac i džentlmen“, prenosi N1.

Njegov učitelj engleskog ga je pozvao da ode na Menhetn da se okuša u predstavi „Take a Giant Step“. Dobio je ulogu i debitovao na Brodveju 1953. sa 16 godina. „Premalo sam znao da bih bio nervozan“, napisao je Goset i dodao: „Gledajući iz ove perspektive, trebalo je da se nasmrt uplašim dok sam izlazio na tu binu, ali nisam.“

Goset je pohađao Univerzitet u Njujorku sa stipendijom za košarku i dramu. Ubrzo je glumio i pevao u TV emisijama koje su vodili Dejvid Saskind, Ed Saliven, Red Batons, Merv Grifin, Džek Par i Stiv Alen.

Goset se sprijateljio sa Džejmsom Dinom i učio glumu sa Merilin Monro, Martinom Landauom i Stivom Mekvinom u ogranku „Actors Studio“-a koji je predavao Frenk Silvera. Godine 1959. Goset je dobio priznanje kritike za svoju ulogu u brodvejskoj produkciji „A Raisin in the Sun“ zajedno sa Sidnijem Poatjeom, Rubi Di i Dajanom Sends. Postao je zvezda na Brodveju, zamenivši Bilija Danijelsa u „Zlatnom dečaku“ sa Semijem Dejvisom Mlađim 1964. godine.

Goset je prvi put otišao u Holivud 1961. godine da bi snimio filmsku verziju predstave „A Raisin in the Sun“. Imao je gorka sećanja na to snimanje, boraveći u motelu prepunom bubašvaba koji je bio jedno od retkih mesta gde je crncima bio dozvoljen pristup.

Godine 1968. vratio se u Holivud za glavnu ulogu u „Saputnici u noćnoj mori“, prvom NBC-jevom filmu snimljenom za TV u kojem su glumili Melvin Daglas, En Bakster i Patrik O’Nil. Ovog puta, Goset je bio smešten u hotelu Beverli Hils i Universal Studios mu je iznajmio kabriolet. Vozeći se nazad do hotela nakon što je pokupio auto, zaustavio ga je službenik šerifa okruga Los Anđeles koji mu je naredio da utiša radio i podigne krov automobila pre nego što ga je pustio.

Pojavio se u TV filmovima kao što su „Priča o Sačel Pejdž“, ​​„Backstairs at the White House“, „The Josephine Baker Story“, za koju je osvojio još jedan Zlatni globus, i „Roots Revisited“, kao i serijama “Bonanza,” “The Rockford Files,” “The Mod Squad,” “McCloud” i sa Ričardom Prajorom u “The Partridge Family.”

Međutim, rekao je da osvajanje Oskara nije promenilo činjenicu da su sve njegove uloge bile sporedne.

Takođe se pojavio u rimejku filma „The Color Purple“ iz 2023.

Goset se godinama borio sa zavisnošću od alkohola i kokaina nakon što je osvojio Oskara. Otišao je na rehabilitaciju, gde mu je dijagnostikovano trovanje plesnima, koji je pripisao svojoj kući u Malibuu. Goset je 2010. objavio da ima rak prostate, za koji je rekao da je detektovan u ranoj fazi. Godine 2020. je hospitalizovan sa COVID-19, prenosi Njujork post.

Iza njega su ostali sinovi Sati i Šeron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari