Prestižni Pariski orkestar objavio je vest da je angažovao Pava Jarvija (44), Amerikanca estonskog porekla, za svog novog muzičkog direktora. Jarvi će na ovo mesto stupiti 2010. godine, kada će zameniti Nemca Kristofa Ešenbaha. Jarvi je već jednom imao prilike da vodi ovaj orkestar – na koncertu 2004.

Prestižni Pariski orkestar objavio je vest da je angažovao Pava Jarvija (44), Amerikanca estonskog porekla, za svog novog muzičkog direktora. Jarvi će na ovo mesto stupiti 2010. godine, kada će zameniti Nemca Kristofa Ešenbaha. Jarvi je već jednom imao prilike da vodi ovaj orkestar – na koncertu 2004. godine i bio impresioniran sviračima i njihovim angažovanjem. Trenutno, Pavo Jarvi je muzički direktor Simfonijskog orkestra američkog grada Sinsinatijia, umetnički direktor nemačke Kamerne filharmonije u Bremenu i glavni dirigent Radijskog simfonijskog orkestra Frankfurta.
Milanska operska kuća Skala odaće poštu Đakomu Pučiniju u predstojećoj sezoni 2007/08, kad će biti obeležen 150. rođendan čuvenog kompozitora izvođenjem njegovih najpoznatijih radova „Triptih“ i „Boemi“. Nova sezona u Skali počinje 7. decembra, kada će se na repertoaru naći Vagnerova „Tristan i Izolda“, kojom će dirigovati izraelsko-argentinski maestro Danijel Barenboim.
Njujorška pozorišta na Brodveju zabeležila su rekordnu prodaju ulaznica u prošloj sezoni koja je okončana 27. maja. Prema objavljenim podacima, u sezoni 2006/07 prodato je 12.3 miliona ulaznica, što je za 2.6 posto više nego u odnosu na sezonu 2005/06. U istom periodu zarada je povećana za 8.9 posto, odnosno, na 939 miliona dolara, od čega je dosta novca stiglo od turista zahvaljujući kojima je i zabeležen rekord.
Portparol festivala Exit u Novom Sadu Srđan Mutavdžić rekao je juče da je više od 4.500 posetilaca iz Velike Britanije rezervisalo mesta u kampu tokom festivala. Kamp se otvara 10. jula, dva dana pre početka festivala i zatvara 16. jula, dan po završetku Exita 07. U Exitovom kampu je predviđeno oko 8.000 mesta, ali je ostavlo svega još oko hiljadu, pošto je 7.000 mesta već rezervisano. „Postoji velika potražnja za mestima u kampu, posebno od ljudi iz inostranstva. Iz Velike Britanije dosad imamo više od četiri i po hiljade uplaćenih i rezervisanih mesta“, rekao je Mutavdžić na konferenciji za novinare u Novom Sadu. Mesta u kampu se mogu rezervisati na interenet sajtu www.exitfest.org, a cena jednog mesta je 1.200 dinara. Ovogodišnji festival Exit održaće se od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Između ostalih, festivalska publika videće nastupe Beastie Boys, Wu Tang Clan, Snoop Dog, Laureen Hill i Roberta Planta. Ulaznice za Exit 07. prodaju se u filijalama Erste banke po ceni od 4.490 dinara za četvorodnevni komplet, dok jednodnevne ulaznice koštaju od 1.890 do 2.390 dinara. Od 11. juna, cena kompleta biće 6.490 dinara, a jednodnevnih karata biće veća za 400 dinara.
Italija i Srbija pokrenuće novi program dugogodišnje saradnje na planu konzervacije i restauracije arheoloških nalazišta iz Srbije, saopšteno je juče iz Italijanske ambasade u Beogradu. O ovoj inicijativi ministra kulture Republike Srbije Vojislava Brajovića juče su informisali ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola i Ana Marija Ređani, generalni direktor Direkcije za arheologiju italijanskog Ministarstva kulture (koja je upravo tim povodom došla u trodnevnu misiju u Srbiju). U prvoj fazi programa saradnje, italijanski eksperti će raditi na najznačajnijim mozaicima sa arheološkog nalazišta „Felix Romuliana“, a paralelno će biti organizovani i stručni tečajevi za restauratore iz Srbije. Prvi primer saradnje pokrenute u okviru novog bilateralnog sporazuma biće restauracija u Italiji bronzane posude iz VI veka stare ere, koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a povodom izložbe o arheološkom nasleđu iz Srbije koja će u julu mesecu biti svečano otvorena u italijanskom gradu Adria. Saradnja na planu restauracije predstavlja jedan od prioriteta bilateralnih odnosa uspostavljenih između naučnih i kulturnih institucija iz Italije i Srbije. Podsećamo, s tim u vezi, na završetak restauratorskih radova na slici „Sveta porodica“ italijanskog umetnika Palme il Vekja u saradnji eksperata Centralnog instituta za restauraciju iz Rima i stručnjaka iz Narodnog muzeja u Beogradu.
U kragujevačkom hotelu „Kragujevac“ juče je počeo trodnevni simpozijum pod nazivom „Ikonostas kao duhovni i kulturni pečat pravoslavnih hrišćana“. Simpozijum organizuje kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture, a pokrovitelji ovoga skupa su Ministarstvo kulture i grad Kragujevac. Simpozijum su juče otvorili episkop šumadijski Jovan i direktorka kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić, a u njegovom radu, pored velikodostojnika SPC, učestvuju i predstavnici Ministarstva kulture i grada Kragujevca, kao i brojni istoričari umetnosti, arheolozi, arhitekti i drugi stručnjaci iz Šumadfije, Beograda i drugih delova Srbije.
Oko 260 dela umetnika, članova udruženja „Most“, biće od 1. juna predstavljena u bečkoj galeriji Albertina. Izložba pod nazivom „Ekspresivno! Umetnici ’Mosta’“, tako je pripremljena da pokazuje stepen razvoja umetnika i to poređenjem njihovih ranih i kasnih radova. Tokom zajedničkih izleta mladih slikara na Moricburger-ribnjake nastao je zajednički stil, nazvan „Mostovski-stil“ koji se može smestiti u vreme između 1908. i 1913. godine. Ovaj stil određuje spontana forma slikarstva, šarenilo boja puno toplih tonova i pre svega tema koja se provlači kroz sva dela – čovek u neizmenjenoj prirodi. Glavni likovi pokreta „Most“ su četiri studenta arhitekture Ernst Ludvig Kirhner, Fric Blaj, Erih Hekel i Karl Šmit Rotluf. Njima su se kasnije pridružili, između ostalih, Maks Pehštajn, Oto Miler i samo kratko vreme Emil Nolde. Izložba je otvorena do 2. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari