Knjiga „Žvaka za ludaka“ Radovana Hiršla (IP Prosveta, Beograd), biće predstavljena večeras od 19 sati u Pogonu beogradskog Doma omladine. O knjizi i autoru govoriće Dejan Mihailović (urednik edicije), Teofil Pančić, Nenad Daković i autor, ulaz je slobodan. Radovan Hiršl (Zagreb, 1946) od 1950.

Knjiga „Žvaka za ludaka“ Radovana Hiršla (IP Prosveta, Beograd), biće predstavljena večeras od 19 sati u Pogonu beogradskog Doma omladine. O knjizi i autoru govoriće Dejan Mihailović (urednik edicije), Teofil Pančić, Nenad Daković i autor, ulaz je slobodan. Radovan Hiršl (Zagreb, 1946) od 1950. živi u Beogradu, gde je 1971. diplomirao, a 1981. godine magistrirao na likovnoj akademiji. Danas živi i radi u Cirihu. Bavi se slikarstvom, grafikom, pisanjem, organizacijom i postavkom izložbi. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, te napravio više od dvadeset samostalnih izložbi. Dobitnik je nagrade za slikarstvo i skulpturu na Oktobarskom salonu u Beogradu 1983. Dobitnik je treće nagrade za slikarstvo na Takmičenju jevrejskih umetnika u Lenganu u Švajcarskoj 1987. godine. Knjiga „Žvaka za ludaka“ prati odrastanje glavnog junaka, beogradskog slikara Manijaka, i njegovog društva, od sazrevanja i prvog dodira sa opijatima u drugoj polovini šezdesetih godina. Roman je ispripovedan džanki slengom, brzo i lako. Kratka poglavlja imaju snažan anegdotski impuls. Kroz sudbinu Manijaka Hiršl prikazuje, sa jedne strane, ljude odmetnute od sistema koji padaju u ruke zavisnosti, a sa druge društvo nespremno i nezainteresovano da rešava probleme i ponudi rešenja koja se neće zasnivati na nasilju. Hiršl će delove svog romana čitati na večerašnjoj promociji, uz video projekciju radova dua Kloda Štajnera i Nađe Honarčijan. Ovaj duo sa etikete Trigger.ch miksuje sliku, video i animaciju u sopstvenoj produkciji na živu muziku i DJ setove. Njihovo interesovanje obuhvata različita polja savremene elektronske muzike, od breakbeata i techna do house i ambient muzike. Uz čitanje romana ići će vizuelna instalacija na muziku Elektro Baboushke. Kao posebno iznenađenje, posetioce očekuje učešće specijalnog gosta, majstora na sitaru, Nenada Vještice.
Rumunski duvački orkestar Fanfare Ciocarlia sastavljen od 18 romskih muzičara iz četiri balkanske zemlje, gostuje 12. aprila u bečkoj Areni. Umetnost ove grupe, koja već decenijama svira i godišnje održi više od 100 nastupa, jesu koncerti uživo koji njihovu publiku dovodi do ekstaze. Nakon što se po objavljivanju, u proleće 2005, album „Gili Garabdi“ iznenada popeo na prvo mesto liste World Music Charts Award (WMCA), članovi grupe su odlučili da za svoj peti album okupe najbolje romske glasove – Šabana Bajramovića iz Srbije, Esmu Redžepovu iz Makedonije, Jona Ilieva iz Bugarske, Ljiljanu Butler iz Bosne i druge. Zajedničko svima njima, iako dolaze iz različitih zemalja, jeste da govore istim jezikom i da su svoju egzistenciju pronašli u bavljenju muzikom. Fanfare Ciocarlia su od sredine februara 2007. na turneji po Evropi, gde predstavljaju svoj album „Kings & Queens“.
Na ovogodišnjem međunarodnom on-line konkursu za digitalnu umetnost – „The Pixelstorm Award“, koji je četvrti put raspisala asocijacija „Friends of the Pixelstorm“, na čelu sa Andresom Vanerom iz Švajcarske, autorom projekta Pixelstorm, u konkurenciji od 71 rada, među pet nagrađenih, odlukom međunarodnog žirija, nalaze se i radovi umetnice iz Beograda Nine Todorović. Ceremonija dodele nagrada održana je 24. februara u Cirihu, a prenošena je uživo, posredstvom Interneta. U direktan prenos su bili uključeni dobitnici iz Bazela i Beograda. Nagrađeni radovi Nine Todorović pripadaju ciklusu „Geometrija nesanice“, koji je beogradskoj publici predstavljen na njenoj samostalnoj izložbi, u Galeriji Remont, 2006. godine.
Proslavljeni ruski bariton, prvak Mađarske državne opere, Anatolij Fokanov gostuje večeras u ulozi Skarpije u operi „Toska“, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, saopšteno je iz SNP. U ulozi Toske pojaviće se Valentina Milenković, Kavaradosi je Slavoljub Kocić, Anđeloti Branislav Vukasović, Crkvenjak Branislav Jatić, a pridružiće im se Hor i Orkestar SNP sa dirigentom Željkom Milanović, sve u režijskoj obnovi Katarine Mateović Tasić. Anatolij Fokanov Muzičku akademiju završio je u Novosibirsku, Odsek solo pevanje, pedagogija i dirigovanje. Bio je solista Opere Novosibirska, nakon čega su usledili angažmani u nekoliko velikih gradova njegove zemlje, uključujući Saratov, Ufu, Dušanbe. Godine 1991. osvojio je prvu nagradu na prestižnom Sobinov takmičenju. U Rusiji je pevao sve značajne baritonske uloge. Nakon što je nekoliko godina pevao u Mađarskoj državnoj operi kao gost, 1992. je postao njen član. Poslednjih godina gostovao je u Francuskoj, Egiptu, Izraelu, Tajlandu, Austriji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Belgiji, Češkoj, Grčkoj, Španiji, Poljskoj, Nemačkoj i Japanu, gde je čest gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari