Poljski pisac i filozof Lešek Kolakovski, koji ima britansko državljanstvo, dobitnik je Jerusalim nagrade za slobodu pojedinca u društvu, čiji su dosadašnji laureati Milan Kundera (1985), Suzan Zontag (2001) i Artur Miler (2003). Kolakovski je nagrađen za „hrabrost, humanost i ljubav prema ljudima, kao i za filozofsku dubinu i bogatstvo i impresivan opus“, preneli su britanski mediji saopštenje 23.

Poljski pisac i filozof Lešek Kolakovski, koji ima britansko državljanstvo, dobitnik je Jerusalim nagrade za slobodu pojedinca u društvu, čiji su dosadašnji laureati Milan Kundera (1985), Suzan Zontag (2001) i Artur Miler (2003). Kolakovski je nagrađen za „hrabrost, humanost i ljubav prema ljudima, kao i za filozofsku dubinu i bogatstvo i impresivan opus“, preneli su britanski mediji saopštenje 23. međunarodnog sajma knjiga u Jerusalimu (JIBF), koji dodeljuje tu nagradu vrednu 10.000 dolara. U obrazloženju odluke o dodeli nagrade 79-godišnjem Kolakovskom istaknuto je i da je „brilijantno doprineo unutrašnjoj kritici represivnih aspekata sovjetskog komunizma, čime je pomogao delegitimizaciji te ideologije među mnogim njenim pristalicama, kako u Istočnoj Evropi, tako i na Zapadu“. „Iako je u poznijim radovima postao privrženiji svom katoličkom kredu, ostao je skeptik, čak i prema sopstvenim stavovima… Njegovo duboko poštovanje i ljubav prema jevrejskom narodu i Izraelu sastavni su deo njegovog stvaralaštva, inspirisanog sposobnošću i voljom članova male zajednice da ustanu i bore se za svoja uverenja i identitet“, navedeno je u obrazloženju nagrade. Među najpoznatijim delima Kolakovskog je trodelna studija „Glavni tokovi marksizma“, objavljena 1978, nakon što je potražio utočište na Zapadu. Kolakovskom će nagrada biti uručena 18. februara, na otvaranju 23. bijenalnog JIBF. Tu nagradu, koja je ustanovljena 1963, dobili su, između ostalih, i Simon de Bovoar (1975) i Mario Vargas Ljosa (1995).
Tradicionalna nagrada iz fonda „Dr Jovan Maksimović“, koju su osnovali pre trideset godina porodica Jovana Maksimovića i Udruženje književnih prevodilaca Srbije, a koja se dodeljuje svake druge godine za najbolji prevod ruske književne proze, za 2005/06. godinu dodeljena je prof. dr Miodragu Sibinoviću, za prevod knjige Tatjane Tolstoj „Kis“ (Geopoetika, 2005) i Ljubinki Milinčić za prevod dela Mihaila Šiškina „Vilina kosica“ (Paideia, 2006. Nagrade je jednoglasno dodelio žiri UKPS u sastavu Lidija Subotin – predsednica, Neda Nikolić Bobić i Sonja Bojić. Nagrade će dobitnicima biti uručene u sredu, 24. januara 2007. u 18 sati u Sali Udruženja, Francuska 7, na svečanosti povodom jubileja – 30. godišnjice od osnivanja nagrade, uz učešće Trija Simonuti.
„Kafanske priče“ u režiji Gvozdena Đurića (Novi Sad, 1978), treća po redu, predstava u ciklusu Stand Up komedije na Maloj sceni Bitef arta, premijerno će biti izvedena večeras od 20 sati. U predstavi kabaretskog spoja skeč scena, narativnih pasaža, koreografije i pesme, igraju Slobodan Pavelkić, Milivoje Obradović, Aleksandra Širkić i Violeta Mitrović. Predstava je duhovit i formalno zabavan osvrt na događanja iz urbane biografije naše prestonice čija se lepota, šarm, nazadnost, musavost, razuzdanost, brutalnost, političnost i dopadljivost ogledaju, naravno u kafani, mestu koje ne podleže cenzuri. Prva repriza ove predstave najavljena je za 30. januar.
Prikaz tinejdžerskog seksa, gole grudi, masturbacija i sadomazohizam nisu baš uobičajene teme za Brodvej, ali je mjuzikl „Buđenje proleća“ postigao iznenađujući uspeh, pošto mu se odaje priznanje da je pokazao puno ukusa za erotiku. U pitanju je adaptacija komada nemačkog dramskog pisca Franka Vedkinda i njegovog skandaloznog dela iz 1891. godine – „Buđenje proleća,“ u kome se pozabavio buntom školaraca i njihovim seksualnim buđenjem u represivnoj Nemačkoj 19. veka. Kritičari se slažu sa tvorcima ovog mjuzikla, Stivenom Saterom (tekst) i Dankanom Šeikom (muzika), da sam komad manje govori o seksu, a više o pokušaju da se ostane dosledan mladalačkom duhu. Kompletna postava ovog mjuzikla su upravo mladi – između 17 i 22 godine. „Buđenje proleća“ debitovalo je pre mesec dana, a već ima zavidnu bazu fanova – uglavnom tinejdžera.
Levičarski rok bend Rage Against the Machine ujediniće se posle sedmogodišnje pauze, za jedan nastup tokom rok festivala u aprilu, koji će se održati u južnoj Kaliforniji. Ovaj kvartet, poznat po optužbama na račun kapitalizma (čak i kad su snimali za Soni), nastupiće na osmom Koačela festivalu, koji počinje 27. aprila i trajaće tri dana. Spisak svih izvođača biće objavljen ove nedelje. Rage Against the Machine probili su se na scenu 1992. godine, singlom „Killing in the Name“. Američku listu albuma osvojili su 1996. sa „Evil Empire“ i 1999. sa „The Battle of Los Angeles“. Pevač Zak de la Roča napustio je bend 2000, a njegove kolege Tom Morelo (gitarista), Tim Komerford (basista) i Bred Vilk (bubnjar) napravili sastav Audioslave, godinu dana kasnije sa Krisom Kornelom (pevač grupe Soundgarden). Zajedno su snimili tri albuma i postali prvi američki sastav koji je nastupio na otvorenom koncertu na Kubi.
Prodaja karata za koncert benda Ajron Mejden (Iron Maiden), koji će biti održan 14. marta u Beogradu, počeće 24. januara, zasad po ceni od 2.600 dinara. Prodaja karata počeće 24. januara na svim prodajnim mestima Eventima (www.eventim-yu.com) u Beogradu, a ostala prodajna mesta i lokalni promotori, kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju, počeće da ih prodaju 29. januara. Eventim će prodavati karte i za zemlje u okruženju. Prema najavi organizatora, moguća je promena cene ulaznica, a u dogledno vreme u prodaji će se pojaviti i V.I.P. karte, čija će cena biti naknadno saopštena. Ajron Mejden gostovaće u Hali I Beogradskog sajma, što će biti jedini koncert te grupe u ovom delu Evrope i prvi posle 20 godina u Beogradu. Avalon produkcija iz Skoplja (http://www.avalon.com.mk), balkanski promoter benda, odlučila je da jedini koncert u ovom delu Evrope bude baš u Beogradu, a organizator je Talent Boks (Box). Ajron Mejden održaće u martu samo četiri koncerta – u Indiji, Dubaiju, Atini i Beogradu, u nastavku svetske turneje „A Matter Of Life and Death“, u okviru koje su 2006. već održali rasprodate koncerte širom Evrope, Amerike i u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari