Miki Maus ušao je juče u treću godinu svog „legalnog postojanja na srpskom jeziku“ (januarski broj 2007), zahvaljujući kući Egmont, iz čije radionice se pojavljuje još niz magazina za klince „koji vraćaju u detinjstvo“. Naravno, od naslovne stranice ovog izdanja, Nova godina i božićni praznici dominiraju i crtežom i rečju.

Miki Maus ušao je juče u treću godinu svog „legalnog postojanja na srpskom jeziku“ (januarski broj 2007), zahvaljujući kući Egmont, iz čije radionice se pojavljuje još niz magazina za klince „koji vraćaju u detinjstvo“. Naravno, od naslovne stranice ovog izdanja, Nova godina i božićni praznici dominiraju i crtežom i rečju. Tako Miki Maus čeka „Novu godinu na moru“, Paja Patak je „U potrazi za Deda Mrazom“, Šilja je izgubio skije, Baka Kati je priređen „Savršen Božić“, dok se Zli Vuk bavi „Zimskim sportovima“… Unutar ovog broja su, već po navici, nagradne igre, vicevi, „novogodišnji pokloni“, „šašavi svet“…
AJBOLJE TEORIJSKE KNJIGE 2006.
„Aleksandrijski svetionik“ Slobodana Grubačića (Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, Novi Sad), „Problem identiteta“ Slobodana Divjaka (Službeni glasnik, Beograd) i „Životni značaj filozofije“, prvi i drugi tom Jovana Aranđelovića (Službeni glasnik, Beograd), tri su knjige u najužem izboru za teorijsku knjigu godine Radio Beograda 2, odlučio je žiri, a saopštio RB2. Nikola Milošević, Mile Savić i Simo Elaković (predsednik žirija), imali su pred sobom 44 teorijska dela na početku, što je bila dosad najšira selekcija knjiga iz domena teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije. Tokom procesa razmatranja i vrednovanja izdvojile su se knjige Slobodana Grubačića, Slobodana Divjaka i Jovana Aranđelovića. Poslednju, završnu sednicu, na kojoj će se raspravljati o knjigama iz najužeg izbora i proglasiti pobednik, žiri će održati sredinom januara, u studiju Radio Beograda 2, koji će to zasedanje prenositi uživo. Nagrada se ove godine dodeljuje peti put, a dosadašnji dobitnici bili su Milan Brdar, Miloš Arsenijević, Mile Savić i Časlav D. Koprivica, dok su prve dve godine, kad nagrada Knjiga godine nije bila specifično profilisana za oblast teorije, već se odnosila na celokupnu godišnju produkciju knjiga, nagrađeni su Mihailo Đurić i Vladimir Tasić.
Snimanje novog filma režisera Darka Bajića „Na lepom plavom Dunavu“ odloženo je posle jučerašnjeg požara u kome je potpuno izgoreo brod filmske ekipe „Krajina“. Producentska kuća Magična linija saopštila je da je, „iz zasad nepoznatih razloga“, juče ujutro u 6.50 sati izbio požar na zakupljenom brodu, opremljenom za potrebe snimanja Bajićevog filma. „Brod je potpuno izgoreo, tako da je snimanje zasad odloženo. Snimanje će biti nastavljeno kad se pronađe novi objekat“, stoji u saopštenju. Magična linija najavila je da će čim dobije kompletan izveštaj nadležnih o uzroku požara u kome niko nije povređen, dati kompletno saopštenje. Na brodu „Krajina“ ukotvljenom u beogradskom Savskom pristaništu, Bajić je 21. novembra prošle godine počeo snimanje filma po scenariju Nebojše Romčevića, u kome glume Branislav Lečić, Miki Manojlović, Bojana Maljević i Ana Franić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari