Upravniku Narodnog pozorišta u Užicu Zoranu Stamatoviću pripala je ovogodišnja nagrada za posebne zasluge u razvoju pozorišnog života „Nikola-Peca Petrović“, koju bijenalno dodeljuje somborski teatar, čuvajući uspomenu na svog nekadašnjeg veoma uspešnog upravnika. Ovo je odluka žirija u kojem su bili Milivoje Mlađenović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Goran Ibrajter, upravnik NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i pozorišni reditelj Dušan Petrović, sin Nikole Petrovića.

Upravniku Narodnog pozorišta u Užicu Zoranu Stamatoviću pripala je ovogodišnja nagrada za posebne zasluge u razvoju pozorišnog života „Nikola-Peca Petrović“, koju bijenalno dodeljuje somborski teatar, čuvajući uspomenu na svog nekadašnjeg veoma uspešnog upravnika. Ovo je odluka žirija u kojem su bili Milivoje Mlađenović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Goran Ibrajter, upravnik NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i pozorišni reditelj Dušan Petrović, sin Nikole Petrovića. Nagrada će Stamatoviću biti uručena naredne subote u Somboru, na završnoj večeri Pozorišnog maratona, koji je organizovan po 16. put. U obrazloženju odluke žirija stoji da je Zoran Stamatović na dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Užicu od 1997. godine, a „predanim, znalačkim, sistematičnim i upornim radom uspeo je da užičko pozorište svrsta u red najuglednijih i najstabilnijih pozorišnih centara u Srbiji. U minulih jedanaest godina užičko Narodno pozorište je u stalnom umetničkom, organizacionom i tehničkom napretku“.
Joko Ono izgubila je spor kojim je htela da spreči korišćenje 15 sekundi pesme „Imagine“ Džona Lenona u dokumentarnom filmu „Expelled: No Intelligence Allowed“, koji stavlja pred izazov teoriju evolucije. Pored Lenonove udovice, tužbu su podneli i Lenonovi sinovi Šon i Džulijan. Američki sud doneo je odluku prema kojoj će slučaj, ako i zvanično dospe na sud, biti presuđen u korist tvoraca filma, pošto je u slučaju kritike i komentara dozvoljeno korišćenje dela pod kopirajtom. Dokumentarac, koji je stigao u američke bioskope tokom aprila, treba da počne da se prikazuje u Kanadi ovog meseca, a kao DVD izdanje biće objavljen u oktobru. U njemu se nudi pogled „inteligentnog dizajna“, teorije o stvaranju koja kaže da je svet isuviše složen da bi ga objasnila samo teorija evolucije.
U subotu, 7. juna, sa početkom u 21 sat, u dvorištu Muzeja grada Bačke Palanke (bivša osnovna škola Klara Feješ), održaće se 4. Bluz i Jazz Festival, na kome će tokom večeri nastupiti šest grupa. Lokalni sastavi Santos Brothers Band i Therapy Blues Band započeće program, u kome će zatim nastupiti beogradski ansambli Privatni protokol, Beogradski diksilend orkestar, Point Blank i Zona B. Organizator Festivala je Kulturni centar Bačke Palanke, a muzički selektor je Milan Ćurčić. Preduzimljivi organizatori od sledeće godine planiraju međunarodnu smotru. Cena ulaznice je 300 dinara.
Promocija dečje knjige „Krilati kamen“ Vlaste N. Cenića održaće se danas u 18 sati, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. Pored autora na promociji govore Marina S. Grujić i Slavoljub Obradović. Prema rečima dečje pesnikinje Marine S. Grujić, „Krilati kamen“ je poetska zbirka koja obuhvata blizu devedeset pesama različite tematike. Poezija nastala iz njegovog pera lišena je primesa postmoderne, edukativna je i očigledna je namera autora da stihovima zaštiti sećanje na romantičarsko nasleđe.
Najavljeni Castle Festival u Smederevu otkazan je zbog izuzetno slabe prodaje, saopštili su juče organizatori Terra Nostra Promotions. Kako se navodi, zaključno sa 3. junom prodato je tek nešto više od 300 ulaznica, što je nedovoljno da bi uopšte imalo smisla organizovati događaj ovakvog kvaliteta. „Nismo sigurni šta je uticalo na ovako slabu prodaju, ali, činjenica je da u ovom trenutku ljudi nisu spremni da izdvoje novac za ulaznice u pretprodaji, što je uslov da bilo koji promoter obavlja svoj posao kako treba“, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da će planirani nosioci festivalskog programa, Judas Priest i Cavalera Conspiracy, nastupiti 1. jula u Beogradu, na stadionu Tašmajdan. Povraćaj novca za Castle Fest karte počinje od 20. juna, na mestima na kojima su i kupljene, a moguće ih je i zameniti za Judas Priest ulaznice, uz razliku u ceni.
Engleska spisateljica Rouz Tremejn dobitnica je britanske Orange književne nagrade za žene, za svoj roman o istočnoevropskim emigrantima koji stižu u Britaniju. „The Road Home“ je njen deseti roman, i prati Leva koji stiže u Britaniju bez znanja engleskog jezika i sa malo novca. Kristi Lang, predsednica žirija, ocenila je da je roman „fantastična vežba iz empatije“, kao i da je spisateljica „uspela da sebe smesti u glavu istočnoevropskog emigranta i uspela da ispriča priču na izuzetno snažan način“. Tremejnova je dobila 60.000 dolara i bronzanu statuu Grizela Nivena. Orange nagrada za žene sada je u svojoj 13. godini postojanja, a među prethodnim dobitnicama su i Zejdi Smit za „On Beauty“ (2006) i Čimamanda Ngozi Adičie za „Half of a Yellow Sun“ (prošle godine).
Gaj Riči će napisati scenario i režirati film o slavnom detektivu Šerloku Holmsu, za Vorner Bros. Sam film će biti baziran na predstojećem stripu koji se bavi čuvenim detektivom iz 19. veka ser Artura Konana Dojla, samo što će ovde biti mnogo više akcije, pa će tako više doći do izražaja i neke ekscentrične sposobnosti glavnog junaka, kao što su boksovanje i mačevanje. Šerlok Holms se, inače, može pohvaliti da je najviše od svih izmišljenih likova bio prikazivan na televiziji i filmu – preko 75 glumaca ga je igralo u 200 filmova i tv-serija od 1900. godine. Gaj Riči će svoj scenario pisati na osnovu prve verzije Majkla Džonsona. Inače, prvobitno je bilo zamišljeno da režiser bude Nil Maršal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari