kristofer nolanFoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kristofer Nolan je trenutno jedan od najpopularnijih reditelja i puno očiju uprto je u njega nakon dobijanja Zlatnog globusa i nominacije za Oskara.

Reditelj Kristofer Nolan u intervjuu za časopis Time otkrio je koje nove filmove smatra svojim favoritima.

Za Oskara nominovani reditelj Openhajmera najpoznatiji je po svojim visokobudžetnim filmovima, kao što su Početak i trilogija o Betmenu, ali u slobodno vreme uživa u nezavisnim produkcijama, piše Index.hr.

Kada su ga novinari upitali koja su mu dva najdraža moderna filma, Kristofer Nolan je bez oklevanja naveo drame Aftersun i Past Lives.

Aftersun je rediteljski debi Šarlote Vels iz 2022. godine koji prati odnos između 11-godišnjakinje Sofie i njenjog oca Kaluma.

Glavne uloge u filmu igraju Pol Meskal, Frenke Korio i Selija Rolson-Hol.

Sofi je nakon razvoda svojih roditelja ostala da živi sa svojom majkom u Škotskoj, dok se njen otac odselio u London.

Kalum i Sofi odlaze na putovanje u Tursku malo pre Kalumovog 31. rođendana.

Iako voli svoju ćerku, muče ga finansijski i poslovni problemi, a uz to polako počinje da tone u depresiju, što skriva od svog deteta.

Film je pokupio brojne pohvale, a Meskalu je doneo nominacije za prošlogodišnjeg Oskara i nagradu BAFTA.

Past Lives, rediteljke Selin Song, još jedan je rediteljski prvenac koji je oduševio filmadžije.

Reč je o romantičnoj drami iz 2023. godine inspirisanoj događajima iz rediteljkinog života, a prati odnos dvoje prijatelja iz detinjstva kroz 24 godine.

Glavne uloge u filmu igraju Greta Li, koja je otelotvorila protagonistkinjuu Noru Mun, Teo Jo, koji je prikazao njenog prijatelja iz detinjstva Hae Sunga, i Džon Magaro, koji glumi njenog muža Artura.

Nora je odrastala u Južnoj Koreji, gde se zaljubila u svog kolegu iz razreda, Hae Sunga.

Iako je i on uzvraćao osećanja, njihov odnos nije mogao da se razvije jer se Nora s 12 godina odselila u Kanadu i tako izgubila svaki kontakt s Haeom.

Ali, 12 godina kasnije Hae završava svoj obavezni vojni rok i preko društvenih mreža uspeva da pronađe Noru, nakon čega ponovo stupaju u kontakt.

Past Lives je takođe pokupio brojne pohvale kritičara i nominovan za dva Oskara u kategorijama najboljeg originalnog scenarija i najboljeg filma.

Kristofer Nolan nije jedini koji je pohvalio film Past Lives

Osim Nolana, Past Lives je pohvalio i Giljermo del Toro.

Nolan je Aftersun nazvao prekrasnim filmom, dok je za Past Lives rekao da je suptilan na prekrasan način.

Ali, na pitanje da li planira da radi suptilne filmove slavni reditelj je negativno odgovorio.

Nolan je izjavio kako je njegova dužnost da iskoristi sve resurse koji mu se nude, zbog čega će nastaviti da snima visokobudžetne filmove.

„Znam da u svetu postoji toliko reditelja koji bi dali sve kako bi dobili resurse, zbog čega se osećam kao da imam dužnost da iskoristim te resurse na najproduktivniji i najzanimljiviji način“, rekao je Kristofer Nolan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari