kristofer nolanFoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Zlatni globus je dodeljen, a Kristofer Nolan je jedan od velikih pobednika, jer je konačno prepoznat kao najbolji reditelj.

Tu nagradu Kristofer Nolan je dobio za film „Openhajmer“, koji je ujedno pobedio i kao najbolji film u kategoriji drame.

Uprkos tome što je tokom svoje karijere dobio više od 150 nagrada, možemo reći da mu je ovo prva velika pobeda, a došla je nakon šest nominacija za Zlatne globuse.

A do tog priznanja Nolan je došao dugim i mukotrpnim radom, koji je uključivao mnoge blokbastere i filmske hitove koji se nisu dopali baš svima.

Filmovima je bio okružen odmalena i na njega je najviše uticao Ridli Skot kao reditelj, kao i filmovi „2001: Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika i „Ratovi zvezda“ Džordža Lukasa.

Očevu kameru pozajmio je sa sedam godina i počeo da pravi kratke filmove sa svojim figuricama, a pomagao mu je mlađi brat Džonatan, koji će i sam kasnije postati uspešan filmski scenarista i producent.

Uprkos toj ljubavi prema filmu, Kristofer Nolan nije se odlučio za tradicionalnu filmsku školu, već je studirao englesku književnost u Londonu da bi dobio širu sliku i sagledao stvari iz drugog ugla.

Izbor Londonskog univerzitetskog koledža omogućio mu je pristup filmskoj opremi i dao mu priliku da snima filmove na 35-milimetarskoj traci tokom školske godine i 16-milimetarskoj traci tokom leta.

To je nastavio da radi sa ne toliko velikim uspehom sve do prvog ostvarenja „Praćenje“ iz 1988, koje je inspirisano njegovim životom u Londonu, kada ga je neko opljačkao.

Ovaj neo-noar triler snimljen je za oko 3 hiljade funti, a sendviče za ekipu je obezbeđivala njegova mama, kako je sam rekao, ali je film oduševio mnoge i dao mu priliku da snimi „Memento“ 2000.

Kristofer Nolan postao je prepoznatljiv po blokbasterima

On je nastao na osnovu ideje njegovog brata Džonatana, a nakon toga ga je Stiven Soderberg preporučio za režiranje rimejka norveškog trilera „Insomnija“.

Tada je već postao svetska zvezda i dalje su sledili projekti koji su se uvek pratili sa velikom pažnjom: trilogija o Betmenu, „Prestiž“, „Međuzvezdani“…

I to ga dovodi do „Openhajmera“, jednog od dva najveća blokbastera prošle godine koji ga je ponovo vratio među favorite za Oskara i najtraženije reditelje.

Jedna od velikih želja mu je režiranje filma o Džejmsu Bondu, za šta mnogi kažu da se polako nametao svojim dosadašnjim filmovima. Ako mene pitate, vreme je da mu se to i omogući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari