KUD "Ras" između laži i istine 1Foto: S. Župljanin

Početkom decembra prošle godine na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića neko je, u ime Kulturno-umetničkog društva „Ras“, uputio pismo puno optužbi na lokalnu samoupravu i ovdašnji Kulturni centar.

Predsedniku Vučiću su se požalili da su jedino srpsko kulturno-umetničko društvo, kojem je sve teže da očuva tradiciju srpskog naroda na prostoru Novog Pazara jer nema sredstava, a da horovi „Đulistan“ i „Isa beg“, koji predstavljaju bošnjačku kulturu „dobijaju od grada šta god požele“.

Autor/i ocenjuju da se iz ponašanja lokalne samouprave može zaključiti da neko ne želi da se u ovom gradu igraju srpska kola, pevaju srpske tradicionalne pesme i ne vidi srpska nošnja. Tuđi na svome – to je trenutno položaj KUD „Ras“ u Novom Pazaru“. Na kraju predsednika Vučića obaveštava/ju da je za 9. decembar zakazan godišnji koncerta, a za organizaciju jednog takvog događaja potrebna su sredstva koja mi nismo u mogućnosti sami da obezbedimo“, pa je predsednik države najljubaznije zamoljen da uradi šta je u njegovoj moći i pomogne „koliko i kako može“, pa ako bude u mogućnosti da sredstva uplate na račun u Kom banci, a o njihovom trošenju biće „povratno obavešten“.

Bilo je potrebno više od mesec i po dana da se sazna za pismo. Prvo je reagovalo rukovodstvo KUD „Ras“, a onda i lokalna samouprava. Rukovodstvo KUD je demantovalo sve navode iz pisma. U saopštenju se tvrdi da je pismo uputio „neodgovorni pojedinac“ KUD „Ras“ sa željom, da mimo zvaničnih organa uprave „poboljša položaj u ovom ansamblu“. Neistina je da ovo društvo od gradske uprave ne dobija ništa. Dobijaju sredstva na konkursima za realizaciju projekata i prošle godine tako su dobili 240 hiljada dinara.

– Što se tiče rečenice da smo „jedino srpsko umetničko društvo u gradu“ možemo da kažemo da to nije tačno, jer, „Ras“ ne smatramo samo srpskim zato što u našem društvu ima članova bošnjačke nacionalnosti, te iz tog razloga mi možemo biti samo Kulturno umetničko društvo svih građana Novog Pazara, koji od zaborava čuva kako tradiciju Srba tako i Bošnjaka Novog Pazara i cele regije – navodi se u saopštenju rukovodstva KUD „Ras“ i dodaje da imaju dobru saradnju sa Kulturnim centrom i horom „Đulistan“ sa kojim su u toku dogovori o organizaciji zajedničkog koncerta. Nije tačna ni konstatacija „Tuđi na svome“ jer je“Ras“ društvo koje sebe smatra delom ove sredine i ovog grada, što pokazujemo na mnogim takmičenjima i koncertima gde sa velikim uspehom izvodimo bošnjačke igre Novog Pazara i okoline“ . Rukovodstvo ovog ansambla se ogradilo od ovog pisma uz napomenu da je i prethodnih godina bilo sličnih problema.

I u lokalnoj samoupravi su iznenađeni pismom upućenom predsedniku Srbije „u kome se na najbezočniji način iznosi čitav niz neistina“, a ovo kulturno-umetničko društvo ima potpuno ravnopravan tretman i deli sudbinu ostalih udruženja koja se bave kulturom i tradicijom“. „Nije prvi put da neko pokušava da unovči činjenicu da živi u nacionalno mešovitom gradu. Naša multietničnost je naše bogatstvo, naša vekovna tradicija i mi sigurno nećemo dozvoliti da je neko prodaje za 50 ili 100 hiljada dinara pomoći. Ovde nije reč o tome ko je Srbin a ko Bošnjak, već se sve svodi na mogućnost brze zarade. Autori tih i takvih „žalbi“ se po pravilu kod svog naroda predstavljaju kao branioci „srpstva“ ili „bošnjaštva“ a u stvari su sitne šićardžije koje iz svega samo žele da izvuku materijalnu korist za sebe. Nacionalizam i šovinizam nisu emocije nego biznis na kojem su mnogi zaradili brzo i lako. To je biznis pretnji i ucena u kojem su žrtve svi naši građani.“, navodi se u saopštenju novopazarske gradske uprave.

Postoje 15 godina

KUD „Ras“ postoji petnaest godina i za to vreme kroz njegove sekcije prošlo je više hiljada mladih Srba i Bošnjaka. Ansambl sada ima 160 članova raspoređenih u pet sekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari