Ovogodišnjim laureatima nagrade „Predrag Peđa Tomanović“, koju dodeljuje istoimena Zadužbina, čiji su osnivači roditelji rano preminulog glumca Srpskog narodnog pozorišta u Novom sadu, Milena i Milorad Tomašević, Mariji Medenici i Minji Pekovićnagrade će biti uručene večeras na sceni „Pera Dobrinović“ SNP, pre početka predstave „Tartif“.

Ova nagrada se uručuje svake godine 17. januara, na dan rođenja Predraga Tomanovića – „mladog, velikog glumca“ koji je preminuo 1993. u punom usponu svoje briljantne karijere. Prva nagrada je dodeljena već1996. za prethodnu godinu, i od tada se tradicionalno dodeljuje na današnji dan i „trajno je posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim glumcima koji će u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti započeti (i njegov) pozorišni san, san pred stvarnošću“.

Članovi žirija (Zoran R. Popović- pozorišni kritičar, Miodrag Petrović- glumac i Vesna Krčmar – profesor i teatrolog) saopštili su na juče održanoj konferenciji za novinare da je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje glumca SNP za 2008. dobila Marija Medenica za ulogu Nje u predstavi „Ja ili neko drugi“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, koja je premijerno u SNP izvedena 23. marta 2007. Nagradu „Predrag Peđa Tomanović“ dobija i nabolji diplomirani student glume na srpskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu, a to je ove godine Minja Peković, koja je tokom studiranja u klasi profesora Borisa Isakovića imala prosek 9.00, a diplomirala je sa prosekom 9.56. „Ove godine je simbolično to što su nagradu dobile glumice koje su obe studirale u klasi Borisa Isakovića, koji je i sam među prvima dobio ovu nagradu, a s godinama se pokazalo da je Boris, osim što je izuzetan glumac i izuzetan pedagog“, istakla je Vesna Krčmar. Konferenciji za novinare prisustvovala je i Peđina majka Milena Tomanović, koja se zahvalila SNP na podršci koju je ova institucija od prvog dana pružala Zadužbini, kao i žiriju jer uvek naprave pravi izbor. „I prethodni dobitnici su često nagrađivani za svoj rad i nakon dobijanja nagrade koja nosi ime moga sina i kad god čujem vest o njihovim uspesima ja mogu, bar za tren, da osetim sreću jer znam da bi zbog njihovih uspeha i Peđa bio srećan“, rekla je Milena Tomanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari