Predrag Stojaković u FIBA Kući slavnih za 2024. godinu: Rame uz rame sa Redžijem Milerom 1Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Izabrana je postava za FIBA Kuću slavnih za 2024. godinu, a Amerikanac Redži Miler i miljenik Srbije Predrag Stojaković samo su dva istaknuta imena spremna za prijem.

Svaki član Odeljenja će biti odlikovan tokom ceremonije koja je zakazana za septembar u Singapuru. Ukupno sedam igrača i jedan trener dobijaju zvanično priznanje za izuzetan doprinos sportu.

Miler je bivši olimpijski i FIBA pobednik Svetskog prvenstva u košarci sa SAD koji je bio posebno cenjen zbog svog doprinosa u NBA ligi tokom neverovatnih 18 sezona u ligi. Postigao je spektakularnih 25.000 poena, uz 2.560 trojki, što je doprinelo da se pet puta bude na Ol-star NBA meču.

Srbin, koji se često naziva jednostavno „Peđa“, osvojio je zlatnu medalju FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2002. sa Jugoslavijom, kao i titulu FIBA Evrobasketa 2001. kada je proglašen za MVP. Stojaković je takođe postigao mnogo uspeha na klupskom nivou, a posebno u NBA gde je osvojio prsten 2011. sa Dalas Maveriksima. Trostruki je NBA Ol-star igrač, takođe pobednik u dva navrata u brzom šutiranju trojki na Ol star vikendu.

Letonka Skaidrit Smildžina-Budovska je sa Sovjetskim Savezom tri puta osvojila FIBA Svetsko prvenstvo u košarci za žene i pet puta FIBA Evrobasket za žene. Kineska trostruka olimpijka Miao Lijie igrala je na četiri FIBA Svetska šampionata u košarci za žene, a Danira Nakić-Bilić se takmičila sa Jugoslavijom za titulu na Olimpijskim igrama, kao i na Svetskom prvenstvu u košarci za žene i FIBA Evrobasketu za žene.

Među ostalim laureatima je i Kirk Peni, koji je odlikovan jer je dva puta igrao u dresu Novog Zelanda na Olimpijskim igrama i četiri puta na FIBA Svetskim prvenstvima u košarci, dok Afriku na listi predstavlja kolos Centralnoafričke Republike Romein Sato. Bek je postigao ogroman uspeh na klupskom nivou, uključujući titule u Evroligi, Evrokupu, Endesa ligi i u šampionatu Italije.

Konačno, Den Piterson predstavlja trenere u klasi 2024.

Evo kompletne liste primljenih koji čine klasu FIBA Kuće slavnih 2024.

Igrači

Miao Lijie (Kina)

Redži Miler (SAD)

Danira Nakić-Bilić (Hrvatska)

Kirk Semjuel Peni (Novi Zeland)

Romein Sato (Centralnoafrička Republika)

Skaidrite Smildzina-Budovska (Letonija)

Predrag Stojaković (Srbija)

Trener

Danijel Louel Piterson (SAD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari