Laža – em šarena, em paprena 1Foto: Milan T.

Muzej Zepter – po Vuku, Cepter – pravo je uživalište. Hvalim vlasnike. Njihova umetnička zbirka neuporedivo je bolja od moje.

Prodavnica Zepter, pored muzeja, nudi preskupe šerpe i izlišne aparate za tretman vode i vazduha. Zapažam „bioptron, sistem za svetlosnu terapiju“.

Tri verzije aparata koštaju oko 1.300, 2.500 i 12.000 evra! Slog sedam raznobojnih stakala kobajagi „obogaćenih bioinformacijama“ košta oko 600 evra pride! Zašto sedam? Zato što drevne istočnjačke religije i nova zapadnjačka praznoverja uče o sedam čakri u telu, čvornim tačkama pozitivnih i negativnih polja. Učtive prodavačice pitaju čime se bavim.

Kažem da sam „skeptičan kupac“. Naglašavaju da je svetlost bioptrona žuta, kao Sunčeva. Podsećam ih da je dnevna svetlost bezbojna, ne žuta. Kažu da je Sunce žuto. Odustajem od teme o boji zvezde. Slušam svašta o fotonima, ogledalima, procentima i fulerenima. Pitam za garanciju. Razočaranom kupcu ne vraća se ni dinar. Ne zameram prodavačicama. Zarađuju platu. Sajt Zeptera dovodi „revolucionarno dostignuće u medicini“ u izmišljene veze sa kvantnim pojavama i Nobelovim nagradama. Sajt i šareni leci potvrđuju moj uvid da je bioptron u stvari lampa sa polarizatorom, nešto više od sijalice. Brošura navodi čak 54 bolesti: bore, glavobolju, hemoroidu, kijavicu, infekcije, zapaljenja, zubobolju i ostalo.

Tretman je prosto osvetljavanje tela, poput manekena na fotografijama. Minutaža je uvek parna: 2, 4, 6, 8. Šta bi se desilo bolnoj peti osvetljenoj 5 ili 7 minuta umesto 6? Uz bioptron idu preporuke. Na primer, za žuljeve: „Ne nositi uske cipele!“ Ako bioptron ne pomogne, preporučuje se lekar. Telefoniram ordinaciji Zepter, čije studije navodno podupiru brošuru.

Predstavljam se. Pitam o nekoliko tretmana. Čukljevi? Pomaže „jedan deo procenta“. Opadanje kose? Lekarka „ne garantuje 100%“. NJeno često objašnjenje glasi: „Pomaže cirkulaciju.“ Pitam: „Cirkulaciju čega?“ Tajac. Tražim lekarkino puno ime. Saznajem da je nedavno diplomirala u Kosovskoj Mitrovici. Lekarka ne zna za studije o bioptronu.

U marginalnim časopisima nalazim neuverljive izveštaje o plitkim proverama, koje kažu da bioptron ne škodi kao dopuna uobičajenoj terapiji. Zaista, leci i sajt tvrde da bioptron nije štetan. Placebo efekat tvrdo je dokazan: pacijentova vera u tretman donosi stvaran boljitak. U detinjstvu, mamin poljubac bolnog mesta odmah mi je ublažavao bol. Preporučujem tu besplatnu terapiju umesto paprenog bioptrona.

Ko nema mamu, taj neka prislanja krompir na bolno mesto. Evo, umem i ja kao Zepter: novčić u levom džepu pouzdano štiti od udara munje. Garantujem!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari