Lazar Ristovski: Nije mi žao što se nekima nije svideo moj politički angažman 1Lazar Ristovski kao kralj Petar Prvi u istoimenom filmu

Film „Kralj Petar Prvi“ premijerno će biti prikazan večeras u Velikoj dvorani Sava centra i Kombank dvorani, a zbog velikog interesovanja film će iste večeri imati jednu projekciju i u bioskopu Cineplexx u Tržnom centru Ušće. Nakon Beograda, tokom decembra, ovaj istorijski spektakl biće prikazan u bioskopima širom Srbije

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, rekao je da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

– Film „Kralj Petar Prvi“ će, siguran sam, postati bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a i rediteljski zanat. Ovo je, možda, i moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše po kvalitetu – kazao je Ristovski.

Uoči premijere on je bio u velikoj gužvi, ali je bio ljubazan i izdvojio vreme za intervju Danasu koji je rađen mejlom.

Među filmadžijama vlada mišljenje da je ekranizacija značajnih književnih dela osuđena na promašaj i da se od lošije literature naprave bolji filmovi. Da li je neophodno „stvaralačko izneveravanje“ literature da bi se ona valjano pretočila u filmski jezik ili je bolje kruto se držati književnog predloška?

– Bolji odgovor na ovo pitanje bi dao reditelj Petar Ristovski. Naime, kada je odlučeno da on režira film umesto mene, on je sa scenaristom Vladimirom Ćosićem napravio novu verziju scenarija koja se sada samo malim delom oslanja na roman. Ja sam lično zagovornik da se velika književna dela ekranizuju. Zašto da ne, ali je, kao što kažete, takođe istina da ima mnogo neuspelih pokušaja. Ili, bolje rečeno, gde je pokušaj ostao slabiji od književnog dela. Ja sam zaljubljenik literature i nijedan vizuelni medij mi ne može nadomestiti čitalačku maštu.

Koji deo vam je bio najteži da snimite i zašto?

– Teško je bilo na Krfu. Snimali smo na autentičnim lokacijama. Suze same teku, ne treba vam nikakav dodatni motiv. Bacali smo mrtve u Plavu grobnicu i plakali. To je bilo teško. Fizički napori su mnogo lakši.

Tumačite naslovnu ulogu – kralja Petra Prvog. Na koji način ste se spremali za ulogu, da li kao i za ostale ili je ovo bilo posebno iskustvo?

– Ovo je ipak bilo posebno. Sve u vezi sa ovim filmom je posebno. Od pakovanja sedam godina, do samog snimanja i postprodukcije koja se završava danas, na dan premijere, do za mene iznenađujućeg negativnog stava jednog dela javnosti na samu činjenicu da snimamo film o herojskoj borbi Srba u Velikom ratu. To je za mene bilo iznenađujuće. Ne mogu da verujem da je važnije da neko pravi jeftine političke poene ili zadovoljava svoju bolesnu sujetu na temi koja zaslužuje samo poštovanje. Zar nije važnije napraviti film o toj antičkoj priči i stradanju od toga da li je film pomognut od države i predsednika lično. Pa koji film će država pomoći ako neće ovaj i ovakav?

Još jednom da zadovoljim znatiželju nekih, bez obzira na to što se ona graniči sa mržnjom i nije samo znatiželja. Naš projekat je dobio podršku države na konkursu, kao i mnogi drugi projekti. Zatim, dobio je podršku grada Beograda i Novog Sada, što je po meni normalno, jer smo veliki deo filma snimali u tim gradovima, i ostavili veliki deo novca na tim teritorijama. Ostali deo novca su dali malobrojni i časni sponzori kao što je Milšped. Na kraju ja sam dao svojih ličnih para i to ne malo. Ne verujem da će se taj novac vratiti, ali to je bio moj rizik. Nikada se nisam plašio rizika. Primedbe na neke opštine koje su kupovale karte u preprodaji – one su dobile karte po duplo jeftinijoj ceni nego što su u bioskopima. Te pare sam već uložio u film i tako smanjio moju dobit. Eto, kao kod sudije. Sve sam vam odgovorio i nadam se zadovoljio dežurne mrzitelje. Nije mi žao što se nekima nije svideo moj politički angažman. Ni ja se ne osvrćem, naročito ne negativno, ni sa mržnjom, na politički angažman mojih kolega Đurička, Koje ili Sergeja Trifunovića. A da li sam ja bolji ili gori glumac, ili čovek, zbog toga što sam podržao predsednika Vučića, ili oni koji nisu, to neka opet sudi kako ko hoće i verujte mi ja se zbog toga ne potresam. Nekada sam kao mlađi voleo da me svi vole. Danas ne. Ili, što reče Džoni Štulić u jednom intervjuu: „Je..š čoveka koga svi vole.“

Ja sam uvek bio neko ko je vukao napred i radio, radio i samo radio. Na svu sreću, rezultati mog rada se vide. Znam da je ovo ono što najviše interesuje čitaoce vašeg lista, pa sam zato odvojio ovoliko prostora u intervjuu, koji je, nadam se, upriličen lepšim povodom. Povodom premijere našeg filmskog spektakla sa dušom „Kralj Petar Prvi“!

Lazar Ristovski: Nije mi žao što se nekima nije svideo moj politički angažman 2
Lazar Ristovski kao kralj Petar Prvi u istoimenom filmu

U javnosti je vladalo uverenje da će se filmom „Kralj Petar Prvi“ obeležiti 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, ali se to nije desilo. Prikazan je film „Zaspanka za vojnike“. Šta se dogodilo i da li ste pogledali film Gage Antonijevića?

– Naš film nije stigao da bude gotov na vreme. Eto, lepo je da je neki drugi film na tu temu bio gotov. Nisam gledao taj film.

I vidite kako su država i predsednik darežljivi prema onima koji su ih najviše pljuvali. Gaga Antonijević je bio u timu kod Jeremića i najstrašnije prozivao Vučića. Ali Vučić i država su odgovorili umesto kamena hlebom. Taj film je dobio podršku države, a Gaga ima sledeći projekat o Jasenovcu. Nisam video da je neko onako ostrašćeno, kako je to bilo u mom slučaju, dočekao ovo preletanje.

„Zaspanku za vojnike“ je pogledao predsednik Aleksandar Vučić, da li je možda pogledao i „Kralja Petra Prvog“ i da li je uopšte tako nešto planirano?

– Nije gledao naš film, „a kad će, ne zna se“.

Koja replika prema vašem mišljenju sumira ovaj film i zašto?

– Sloboda je smisao ljudskog postojanja.

Da li ste zadovoljni medijskim praćenjem vašeg filma, od trenutka kad je najavljen do sada?

– Jesam. Sve sam morao da platim. Svaki oglas i svaku najavu. Svaki bilbord u gradu.

Šta biste poručili publici pred premijeru, zašto treba da pogleda ovaj film i šta može da očekuje?

– Očekujem mladu publiku. Da vide šta su njihovi preci dali za njih i kakav moral je vladao onda, a kakav vlada sada. Razlike su ogromne. Jedino politika ostaje politika.

O podvizima

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj Petar Prvi Karađorđević sniman je prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića.

Filmska ekipa sa više od 100 glumaca i 7.000 statista snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

Glumačka ekipa

Glumačku ekipu, pored Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Ðorđa, a uloge u filmu još tumače i: Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Vestern i etno

Vestern, domaći etno i mračnija kantri muzika su inspiracija za muziku za film „Kralj Petar Prvi“ koju potpisuje Miodrag Miki Cicović, vođa benda Straight Mickey And The Boyz, koji od studentskih dana sarađuje sa Petrom Ristovskim, rediteljem filma „Kralj Petar Prvi“ i sinom Lazara Ristovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari