Liči na cara Dušana, ali nema veze, oba su Nemanjići

Tekst ostavke profesora Miodraga Živkovića na članstvo u žiriju za spomenik Stefanu Nemanji upućen je predsedniku žirija Nikoli Selakoviću

Ostavite komentar


  1. Bravo profesore. Teško je objasniti mediokritetima etičke principe. Sramota je što druge kolege ćute i prihvataju nametnuto. Kada bi svi bili časni kao vi zaustavilo bi se opšte urušavanje vrednosti i dao jasan znak da struka i znanje ne trpe priučene i lažne.

  2. Spomenik izgleda monumentalno. Lepota je u oku posmatrača. Ni do sada se nisu verno prenosili likovi vladara na skulpture koje ih predstavljaju. Setimo se spomenika Knezu Lazaru u Kruševcu autora Nebojše Mitrića. Ovo, ipak, nije nadgrobni spomenik.Setimo se, oni koji imaju malo više godina, kakve su polemike onda vodjene. Meni spomenik deluje grandiozno i stvara pravi utisak o Stefanu Nemanji. U liku prepoznajem crte Cara Dušana, Stefana Nemanje, Kneza Lazara i Kneza Mihaila. Sve u svemu lik zrači posebnom lepotom, posebnim duhom i snagom. Mislim da se „buka“ diže iz uobičajene sujete, koja vlada i medju umetnicima.

  3. Još jedan od bezbroj tekstova kojima se jasno potvrđuje da su struka i nauka u Srbiji, prilikom bilo kakvog odlučivanja, potisnute iz svakodnevnice i da su ljudi od znanja i integriteta u ovom političkom sistemu suvišni, oni su, samo reda radi, prisutni radi davanja alibija neznalicama.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.