Magija preobražaja Fransua-Ksavijaea Rota i Isabel Faust 1Foto: Promo

Minhenske filharmoničare već dugo spaja umetničko prijateljstvo sa savremenim nemačkim kompozitorom Volfgangom Rimom. Tako je na njegov 70. rođendan, 13.marta praizvedeno njegovo delo raskošnog zvuka ”Preobražaj”.

Na početku koncerta je izvedena ”Pasakalja” Antona Veberna što je je bila maestralna demonstracija kompozicione tehnike.

Izabel Faust, jedna od najdarovitijih nemačkih violinistkinja internacionalnog renomea izvela je poslednje Šumanovo orkestarsko delo, Violinski koncert u d molu koji ne krasi briljantna virtuoznost, već njegova lirska supstanca i poetska kontemplativnost.

Sa simfonijskom poemom Riharda Štrausova ”Smrt i preobraženje” , tematizuju se poslednji trenuci u životu jednog umetnika.

Dirigent iz Francuske Fransua-Ksavije Rot, poznat u muzičkom svetu po svojom istorijskom praksom izvođenja, kao i afinitetom za savremenu muziku, dirigovao je tačno i precizno Minhenskim flharmoničarima četiri kompozicije koje sve objedinjuje magija preobražaja.

To je kod Veberna ”Pasakalja” sa linijama basa u diferenciranim varijacijama, kao i picikato-početak sa ekspresivnim gradacijama.

Šumanov violinski koncert koji je dugo smatran neuspelim, našao je u interpretaciji čarobne violinistkinje Izabel Faust idealanu protagonistkinju koja je umela da spoji suptilne promene linija u harmoniji i odagna iluziju da Šumanu ne polazi za rukom da se tematski pomeri sa mesta.

Taj tematski materijal je Faust osvetljavala i senčila sa impresivnom dinamikom i bojama. Za dugi aplauz Faust je publiku u dodatku nagradila jednom kompozicijom za solo violinu Đerđa Kurtaga.

Preobražaje je u Rimovoj kompoziciji je Rot laganim približavanjem zalazio u nove zvučne prostore.

Tako je i u Štrausovoj simfonijskoj poemi uzlet u transcendiranje zemaljaskog sa balansom i solističkim bravurom vraćen u ovostrano.

Rot vlada perfektno impozantnim zvučnim organizmom Minhenskih filharmoničara.

Zadivljujući matine sa praizvođenjem kompozicije slavljenika Volfganga Rima o njegovom 70.rođendanu.

Minhen blista u vreme korone i rata, slaveći preobražaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari