Kaleidoskop raskošnih zvučnih boja i preliva 1promo

U svom povremenom smeštaju, tzv. Izar-filharmoniji u Minhenu, Simfonijski orkestar Bavarskog radija održao je koncert 28. i 29. oktobra sa češkim dirigentom Jakubom Hrušom i Izabel Faust, jednom od najvećih savremenih violinistkinja.

Nakon poslednjeg gostovanja u januaru 2019, Izabel Faust ovog puta predstavila se grandioznim koncertom za violinu Bendžamina Britna, britanskog pacifiste, koji je bio u egzilu od najezde fašizma u Evropi. Ovaj koncert je Britn završio u Kanadi 1939. godine. U svom simfonijskom patosu i violinskoj lepoti, ovaj koncert je jedan od najznačajnijih dela 20. veka.

Uz Prvu simfoniju Šostakoviča, koja je zapravo bila ispitna kompozicija 19-godišnjeg kompozitora, gost-dirigent Jakub Hruša predstavio je i jednog kompozitora iz svoje češčke domovine, čija se sudbina sastojala u činjenici da je živeo u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Miloslav Kabelač, koji je živeo od 1908. do 1979, nije mogao da nađe kompromis sa totalitarnim režimom pod kojim je patio, te je ostao gotovo anoniman kompozitor. Na ovom koncertu izvedeno je njegovo delo, pasakalja Misterija vremena / The Mystery of Time iz 1957. godine, koja je kompozicija širokog zahvata i konstrukcija sa rafinmanom u dinamici i gradacijama koje nalikuju Ravelovom Boleru.
Recimo na kraju, očaravajući koncert sa perfektnom Izabel Faust, sasvim nepoznatim Kabelačom i Šostakovičevim simfonijskim prvencem, tipičnom mešavinom burleske i patosa, ironije i serioznosti. Ovo delo dugo je važilo za reprezentativni primer socijalističkog realizma, a na Zapadu je ono smtarano vernim partijskoj liniji.
P

ublika je burnim aplauzom vraćala Izabel Faust više puta na podijum, pozdravljajući i gosta-dirigenta, kao i celokupni, fantastični Simfonijski orkestar Bavarskog radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari