Majdanpek: Lepenski Vir biće deo Prekogranične platforme za kulturno nasleđe 1Foto: RARIS

Iako prekogranični region, računajući okruge Bor i Zaječar u Srbiji i Vidin u Bugarskoj, ima velike sličnosti u tradiciji, istoriji i kulturi, saradnja se u prošlosti oslanjala na pojedinačne inicijative niskog ili srednjeg nivoa kvaliteta na ad hok osnovi. Uspostavljanjem Prekogranične platforme za kulturno nasleđe biće unapređena saradnja ključnih aktera na polju kulturnog nasleđa u ovoj prekograničnoj oblasti.

Arheološki lokalitet Lepenski vir, Muzej Krajine, Narodni muzej Zaječar, Regionalni istorijski muzej Vidin i Istorijski muzej Belogradčik, godišnje poseti više od 310.000 posetilaca.

Osim ovih pet institucija, kulturnim nasleđem i prekograničnom saradnjom u okruzima Bor i Zaječar u Srbiji i Vidinu u Bugarskoj bavi se više organizacija i institucija i njihovi predstavnici bili su na sastanku organizovanom na inicijativu RARIS-a i Oblasne administracije Vidin.

Sastanak održan u Zaječaru bio je posvećen identifikaciji projektnih ideja i partnera za prekogranične projekte sa Bugarskom na temu kulturnog nasleđa i učesnici su potpisali inicijativu za uspostavljanje Prekogranične platforme za kulturno nasleđe.

-Prekogranična platforma za kulturno nasleđe treba da unapredi saradnju ključnih aktera na polju kulturnog nasleđa u prekograničnoj oblasti, u okruzima Bor, Zaječar i Vidin. Iako prekogranični region ima velike sličnosti u tradiciji, istoriji i kulturi, saradnja se u prošlosti oslanjala na pojedinačne inicijative niskog ili srednjeg nivoa kvaliteta na ad hok osnovi. Zato je potrebno fokusirati se na uspostavljanje platforme za saradnju, koja će pružiti podršku institucijama kulture za uspostavljanje visokokvalitetnih kulturnih proizvoda i usluga u prioritetnim kulturnim sektorima – kažu u RARIS-u.

Objašnjavaju takođe da će uspostavljanje Prekogranične platforme za saradnju sa fokusom na novi koncept kreiranja i razvoja kulturnih i kreativnih proizvoda doprineti boljim rezultatima ključnih aktera na polju kulturnog nasleđa, kulture i kreativne industrije u ovoj prekograničnoj oblasti.

Predstavnici institucija i organizacija kulture su i ovom prilikom nastavili dogovore o potencijalnim zajedničkim projektima kojima bi konkurisali na novom programu Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska.

Inače, priprema ovog Programa je u završnoj fazi i prvi poziv za podnošenje projekata se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine.

Program Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska će na raspolaganju imati oko 38 miliona evra bespovratnih sredstava, a podrška kulturnom nasleđu je jedan od prioriteta Programa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari