„Majdanpek nekad i sad“ kroz dokumente i fotografije 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Udruženje za Majdanpek kao svojevrsni horničar i čuvar majdanpečke tradicije i ovog je septembra priredilo zanimljivu izložbu fotografija i dokumenata „Majdanpek nekad i sad“. Za starije Majdanpečane to je podsećanje na prošla vremena, a za mlađe prilika da saznaju nešto više o svom gradu.

Stara škola, žandarmerijska stanica, pošta fotografisani pre skoro jednog veka deo su najnovije izložbe fotografija Udruženja za Majdanpek koju po tradiciji priređuje svakog septembra.

Iz bogatog zavičajnog fonda za postavku “Majdanpek nekad i sad” kao svedočanstvo o prošlim vremenima, izabrali su i dokumentarne fotografije majdanpečkih kuća i porodica.

Zahvaljujući fotografijama koje su snimljene sa istog mesta, ali sa vremenskim razmakom od više decenija, može se uporediti vreme prođlo i vreme sadašnje i pratiti razvoj ovog grada rudara kroz godine i decenije.

Sliku o nekadašnjem Majdanpeku upotpunjuju i izložena dokumenta, među kojima se nalazi i onaj koji svedoči da je krajem 19. veka Majdanpek kraljevskim ukazom dobio status grada.

Postavka “Majdanpek nekad i sad” izložena je u foajeu Galerije majdanpečkog Centra za kulturu i može se posetiti do 20. septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari