Majkl Daglas, ovogodišnji dobitnik počasne Zlatne palme u Kanu 1Foto: Debbie Hill/UPI/POOLISR_958.02/Credit:DEBBIE HILL/POOL ISR/SIPA/1506191027,Image: 250350742, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: DEBBIE HILL/POOL ISR / Sipa Press / Profimedia

Holivudski glumac Majkl Daglas je ovogodišnji  dobitnik počasne Zlatne palme u Kanu.

 Organizatori najvećeg filmskog festivala rekli su u sredu da će odati počast dvostrukom dobitniku Oskara na otvaranju festivala 16. maja kao priznanje za njegovu „briljantnu karijeru i angažman u kinematografiji“.

Daglas (78) je poznat po raznovrsnim ulogama, uključujući role u filmovima kao što su “Kineski sindrom”, Sirove strasti“, “Dan ludila” i “Moj život s Liberačeom“, od kojih su svi prikazani u Kanu.

„Uvek je dašak svežeg vazduha biti u Kanu, koji oduvek pruža prekrasnu platformu za odvažne kreatore, umetničku smelost i izvrsnost u pripovedanju“, rekao je Daglas, poznat i po filmovima „Vol strit“ i „Fatalna privlačnost“.

„Od mog prvog dolaska ovde 1979. povodom premijere Kineskog sindroma do poslednje premijere filma ‘Moj život s Liberačijem’ 2013, festival me je uvek podsećao da magija filma nije samo u onome što vidimo na platnu već i u njegovoj sposobnosti da utiče na ljude širom sveta“, dodao je.

Dosadašnji dobitnici nagrade uključuju pokojnu francusku filmsku redateljku Agnes Vardu i glumicu Džodi Foster.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari