Manifestacija “Potekla voda studena” održana u Velikom Izvoru pored Zaječara 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Velikom Izvoru kod Zaječara, minulog vikenda je održana 14. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala, u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“.

Učestvovalo je 10 kulturno-umetničkih društava sa područja zaječarskog i borskog okruga – iz Velikog Izvora, Rgotine, Ilina, Jabukovca, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada, sa oko 300 učesnika.

Nakon svečanog defilea KUD-ova, smotru je otvorila gradska većnica  za poljoprivredu Vesna Stanković.

Prvi put, sa ove manifestacije, selektovani su folklorni ansambli  za republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23. do 25. juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije.

To su “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora,“Sloga” iz Vražogrnca i “Floričika” iz Jabukovca, koje je odredio selektor Centralnog saveza amatera Zoran Katiić.

KUD “Đorđe Genčić” nije u mogućnosti da učestvuje na republičkoj smotri, jer će baš u to vreme učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora u Solunu, u Grčkoj.

Zoran Katić je, takođe, doneo odluku da KUD “Graničar” iz Halova učestvuje na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu.

Smotri je prisustvovala i Svetlana Azanjac, selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije za festivale folklora u Topoli i “Prođoh levač, prođoh Šumadiju”.

Organizator smotre “Potekla voda studena” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari