Manu Dibango preminuo od posledica korona virusa 1Foto: Dušan Mitić Car

Nišville jazz festival saopštio je da je juče od posledica korona virusa preminuo jedan od rodonačelnika afro beta muzike Manu Dibango, i jedan od najznačajnijih hedlajnera u istoriji festivala, koji je 2010. godine dobio i specijalnu nagradu u Nišu.

Legendarni francuski saksofonista kamerunskog porekla Manu Dibango, koji je nastupio na Nišville jazz festivalu 2010. godine, preminuo je juče u Francuskoj od posledica korona virusa u 87. godini, objavio je Frans pres.

Svetski poznat po numeri „Soul Makosa“ iz 1972. godine, on je prva poznata ličnost u svetu muzike koja je umrla od posledice ovog virusa.

Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom, Dibango je bio jedan od pionira afro bita, a njegov prepoznatljiv muzički stil predstavlja originalnu fuziju džeza, soula i tradicionalne afričke muzike.

Manu Dibango je sa svojim mnogobrojinim bendom Soul Makosa na Nišvilu 2010. održao koncert za pamćenje i ostavio nezaboravan utisak i na publiku i na kritiku. Tom prilikom je dobio i specijalnu nagradu festivala za poseban doprinos fuzije afro muzike sa džezom.

Nišville je inače početkom marta ove godine bio u aktivnim pregovorima za nastup Manu Dibanga, koji je bez obzira na pozne godine, sasvim vitalan i spreman planirao evropsku turneju za leto 2020, u postavi sa svojim sinom Džejmsom i sastavom „James BKS & The New Breed Gang“.

Uoči online koncerta Marka Louisa „Quarantine Live Session“ na njegovom Instagram profilu i Youtube kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari